Recept na tyhle typy salátů asi není třeba, přesto si ho sem odložím. Co kdyby vás popadla chuť na něco výbornýho, rychle hotovýho prakticky z čehokoliv, co máte určitě doma, a neměli jste zrovna žádnou velkou chuť do vaření.
Caesar bez Caesara není žádná věda! Stačí vám k němu dobrá majonéza, listovej salát, plus klidně další zelča ze zahrádky, kousek tvrdýho sýra (ideálně parmezán), kvalitní (hrubozrná) hořčice – tohle je taková moje úchylka, miluju hořčicce z německejch farmářskejch trhů, a když jsme tam na vejletě, kupuju si je do zásoby! Mám tak teď třeba skvělou domácí hrubozrnnou, mangovou a s brusinkama, a všechny jsou úplně boží! Doporučuju! – stará houska nebo kus jinýho pečiva (klidně týhle boží fokáči), sůl a pepř. A kousek másla nebo oliváče na křupavý krutónky!
A jak na krémovej dresink do salátu? Dělám ho tuhle úplně jednoduše, jen zachovávám poměr: na jeden díl hořčice dva díly majonézy, přidám špetku soli a čerstvě namletej pepř. To vmíchám do listovýho salátku a přistrouhnu parmezán. Easy peasy.
PS: A už znáte Caesar špekáček? :D :P Ten měl vloni třeba dost úspěch, jako.
Příprava:
1. Na troše tuku osmahněte na kostičky nakrájené pečivo s nadrobno nasekaným stroužkem česneku, který přihoďte až ke konci, ať se nepřipálí, ale křupavé houstičky příjemně ovoní.
2. V mističce smíchejte majonézu s hořčicí v poměru 2:1. Množství nechám na vás. Mně na dvě porce stačí dvě lžíce majonézy a jedna lžíce hořčice. Osolte a opepřete podle chuti a dejte stranou.
3. Omyjte a na hrubo nakrájejte (nebo natrhejte) listy salátu.
4. Omytá rajčátka nakrájejte na měsíčky.
5. Nastrouhejte parmezán na drobnější straně struhadla.
Postup:
1. Na listy salátu nasypejte nastrouhaný parmezán a promíchejte. Přidejte dresink z majonézy a hořčice a znovu promíchejte.
2. Salát nandejte do hlubokých talířů, zasypejte česnekovými krutony a dozdobte rajčátky.