Čokoládové datlinky s Baileys

před 6 roky 65
Čokoládové datlinky s Baileys

Všechno výstižný a i to důležitý jsem vměstnala do úvodu a receptu (níž). Takže tuhle vzniká poměrně nevyužitý prostor.

A tak mě napadlo propašovat sem ještě jeden recept na další kuličky, který jsou snad úplně nejvíc primitivní na světě a připravovala jsem je asi před čtyřma rokama do jednoho magazínu. Zkusíte je taky? Jsou naprosto fantastický a jako vánoční cukrovíčko se dají taky skvěle použít! :)

Mangový kokosky alias „mangosky

Na 20 kuliček

  • 100 g sušených plátků manga (používám sušené mango od Alnatury)
  • 115 g sušeného kokosu (používám nevysušený „šťavnatý“ z Country Life) + kokos na obalení
  • 2 lžíce tekutého medu

Nejprve namočte plátky manga na asi 30 minut do vody. Jakmile tekutinu nasáknou, vodu slijte. (Nepřidávejte vody moc, ať mangu zůstane jeho přirozená sladkost a nevylijete ji pak zbytečně s přebytečnou vodou, do které se během namáčení uvolní.)

Mango lehce vyždímejte, dejte do robotu anebo sekáčku, přisypte strouhaný kokos, přidejte med a dobře rozmixujte.

Z těstíčka tvarujte kuličky a ty pak obalujte v kokosu.

A pokud je budete dělat v létě, klidně je hoďte na chvilku do mrazáku, takhle vychlazený mi chutnají snad ještě o trošku víc.

„Mangosky“ sehrály svoji roli na „pikniku v trávě“.

Příprava:

1. Nakrájejte si na menší kousky vypeckované datle.

2. Opijte datle Baileys! Zalijte je likérem a nechte je alespoň hodinu v Baileys odpočívat, ať ji pěkně nasáknou (několikrát promíchejte).

TIP: Pokud máte čas, nechte datle klidně v Baileys macerovat přes noc v ledničce. Budou díky tomu chuťově výraznější a zároveň měkčí, což zejména oceníte, pokud nemáte příliš výkonný sekáček nebo robot.

3. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu.

TIP: Do rendlíčku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na hrneček „posaďte“ horkuodolnou skleněnou nebo keramickou misku, ve které nalámanou čokoládu rozpusťte. Kdybyste čokoládu tavili přímo v rendlíku na plotně, tak se vám může snadno srazit, vytvořit hrudky a ztvrdnout, anebo se může oddělit tuk od čokoládové hmoty.

Postup:

1. Všechny ingredience mějte stejné teploty! To je dost zásadní, jinak se vám směs na kuličky může srazit.

TIP: Pokud jste měli datle v Baileys v lednici, nechte je nějakou dobu na stole, ať se stihnou ohřát a dojít pokojové teploty. Stejně tak nepřidávejte ještě horkou čokoládu, hned sundanou z vodní lázně. Nechte ji stejně tak na stole „odrazit“, ať má co nejpodobnější teplotu jako macerovaný datličky. Pro kešú máslo z lednice platí totéž.

2. Do robotu nebo sekáčku dejte opilé datle, vyškrábněte rozteklou čokoládu a přidejte kešú máslo.

TIP: Já používám robot (když dělám větší množství a sekáček mi nestačí) anebo sekáček a mám to za pár desítek vteřin. PS: Kdybyste sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu: JAJA10 (u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 10% slevu na všechny přístroje a pomocníky, co v kuchyni nejradši a nejčastěji používám.

3. Všechno dohladka a dobře rozmixujte, aby vám vzniklo krásný jednolitý těstíčko.

4. Tvarujte kuličky.

TIP: Pokud chcete mít kuličky stejně veliké, uválejte z hmoty hada, kterého nožem nakrájejte na stejně velké kousky. Tak jako dělávám třeba tyhle křehké oříškové vanilkové rohlíčky.

5. Kuličky obalujte v misce s kakaem. Dělám to tak, že jich do misky vždycky pár naházím a pak s ní kroužím, až se všechny obalí.

(…Ale ještě těsně předtím si nandám chlupatý návleky na ruce… :P ;) To jsou Jarouškovy ručičky!)

Datlinky skladujte v chladu. A určitě vám vydrží minimálně 14 dní, pokud je hned nesníte… ;) 

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Cukroví Přečtěte celý článek