Všechno výstižný a i to důležitý jsem vměstnala do úvodu a receptu (níž). Takže tuhle vzniká poměrně nevyužitý prostor.
A tak mě napadlo propašovat sem ještě jeden recept na další kuličky, který jsou snad úplně nejvíc primitivní na světě a připravovala jsem je asi před čtyřma rokama do jednoho magazínu. Zkusíte je taky? Jsou naprosto fantastický a jako vánoční cukrovíčko se dají taky skvěle použít! :)
Mangový kokosky alias „mangosky“
Na 20 kuliček
- 100 g sušených plátků manga (používám sušené mango od Alnatury)
- 115 g sušeného kokosu (používám nevysušený „šťavnatý“ z Country Life) + kokos na obalení
- 2 lžíce tekutého medu
Nejprve namočte plátky manga na asi 30 minut do vody. Jakmile tekutinu nasáknou, vodu slijte. (Nepřidávejte vody moc, ať mangu zůstane jeho přirozená sladkost a nevylijete ji pak zbytečně s přebytečnou vodou, do které se během namáčení uvolní.)
Mango lehce vyždímejte, dejte do robotu anebo sekáčku, přisypte strouhaný kokos, přidejte med a dobře rozmixujte.
Z těstíčka tvarujte kuličky a ty pak obalujte v kokosu.
A pokud je budete dělat v létě, klidně je hoďte na chvilku do mrazáku, takhle vychlazený mi chutnají snad ještě o trošku víc.
Příprava:
1. Nakrájejte si na menší kousky vypeckované datle.
2. Opijte datle Baileys! Zalijte je likérem a nechte je alespoň hodinu v Baileys odpočívat, ať ji pěkně nasáknou (několikrát promíchejte).
TIP: Pokud máte čas, nechte datle klidně v Baileys macerovat přes noc v ledničce. Budou díky tomu chuťově výraznější a zároveň měkčí, což zejména oceníte, pokud nemáte příliš výkonný sekáček nebo robot.
3. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu.
TIP: Do rendlíčku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na hrneček „posaďte“ horkuodolnou skleněnou nebo keramickou misku, ve které nalámanou čokoládu rozpusťte. Kdybyste čokoládu tavili přímo v rendlíku na plotně, tak se vám může snadno srazit, vytvořit hrudky a ztvrdnout, anebo se může oddělit tuk od čokoládové hmoty.
Postup:
1. Všechny ingredience mějte stejné teploty! To je dost zásadní, jinak se vám směs na kuličky může srazit.
TIP: Pokud jste měli datle v Baileys v lednici, nechte je nějakou dobu na stole, ať se stihnou ohřát a dojít pokojové teploty. Stejně tak nepřidávejte ještě horkou čokoládu, hned sundanou z vodní lázně. Nechte ji stejně tak na stole „odrazit“, ať má co nejpodobnější teplotu jako macerovaný datličky. Pro kešú máslo z lednice platí totéž.
2. Do robotu nebo sekáčku dejte opilé datle, vyškrábněte rozteklou čokoládu a přidejte kešú máslo.
TIP: Já používám robot (když dělám větší množství a sekáček mi nestačí) anebo sekáček a mám to za pár desítek vteřin. PS: Kdybyste sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu: JAJA10 (u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 10% slevu na všechny přístroje a pomocníky, co v kuchyni nejradši a nejčastěji používám.
3. Všechno dohladka a dobře rozmixujte, aby vám vzniklo krásný jednolitý těstíčko.
4. Tvarujte kuličky.
TIP: Pokud chcete mít kuličky stejně veliké, uválejte z hmoty hada, kterého nožem nakrájejte na stejně velké kousky. Tak jako dělávám třeba tyhle křehké oříškové vanilkové rohlíčky.
5. Kuličky obalujte v misce s kakaem. Dělám to tak, že jich do misky vždycky pár naházím a pak s ní kroužím, až se všechny obalí.
(…Ale ještě těsně předtím si nandám chlupatý návleky na ruce… :P ;) To jsou Jarouškovy ručičky!)
Datlinky skladujte v chladu. A určitě vám vydrží minimálně 14 dní, pokud je hned nesníte… ;)