Cuketová polévka – rychlé letní jídlo mnoha chutí a podob

před 1 měsíc 27
Cuketová polévka – rychlé letní jídlo mnoha chutí a podob
Cuketová polévka – rychlé letní jídlo mnoha chutí a podob

ZDROJ: Apetit

Také se cukety přes léto nemůžete nabažit? V takovém případě do svého zeleninového repertoáru musíte zařadit i recept na cuketovou polévku. Přestože se může zdát, že bude mdlá a bez chuti, opak je pravdou. Právě neutrální chuť cukety dává prostor vyniknout koření a bylinkám.

Cuketa nabízí široké spektrum využití a můžete ji zpracovat prakticky do jakéhokoliv jídla. Mezi favority rozhodně patří jednoduchá grilovaná cuketa k masu, cuketové bramboráky, světoznámé ratatouille s bazalkou i cuketový perník. Víte o tom, že si můžete uvařit také cuketovou polévku?

Cuketová polévka v létě i v zimě

Polévka z cukety je lahodný a lehký pokrm, který je ideální volbou pro letní obědy i večeře. Její jemná chuť a krémová konzistence přinášejí jemnost a zároveň poskytují dostatek živin a vitamínů.

Cuketa, která je hlavní surovinou, je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu a má nízký obsah kalorií, což z ní činí skvělou volbu pro každodenní stravování.

  • Díky své neutrální chuti se skvěle kombinuje s výraznějšími bylinkami a kořením, tím vám dává volnou ruku k nespočtu variací a neotřelých chutí.
  • Polévku z cukety lze podávat jak teplou, tak studenou, proto si ji můžete uvařit v jakoukoliv roční dobu.

Rychlá letní polévka z cukety

Cuketová polévka je oblíbená nejen pro svou chuť, ale i jednoduchou a rychlou přípravu. Jídlo lze hravě uvařit z několika základních surovin, které jsou často běžně dostupné v každé kuchyni.

Většinou se polévka na závěr ještě rozmixuje, aby získala krémovou konzistenci, proto si ani s úhledným krájením surovin nemusíte příliš dělat starosti. Díky své lehkosti a osvěžujícímu charakteru je skvělou volbou také pro ty, kteří hledají zdravější alternativy jídelníčku.

Zároveň je cuketová polévka ideálním způsobem, jak využít přebytečné cukety ze zahrady během sezóny.

  • Polévku mžete také obohatit o brambory pro hustší konzistenci, mrkev a rajčata pro barvu nebo sýry pro bohatší chuť. Výborná je také polévka z květů cukety.

Jak dochutit cuketovou polévku

Pokud máte rádi jemné polévky bez rušivých chuťových prvků, pak právě polévka z cukety vás jednoznačně potěší. Také můžete popustit uzdu a doladit ji kořením či bylinkami. Pokud jste naladěni na italskou vlnu, vsaďte na bazalku, česnek, chilli a parmazán.

  • Výraznou sýrovou chuť dodá také modrý sýr gorgonzola.
  • V odlehčené koprové polévce hraje pochopitelně prim kopr, dále umeocet a na zjemnění použijte smetanu.
  • Studenou cuketovou polévku ochuťte snítkou čerstvé máty.
  • Dochutit ji dále můžete muškátovým oříškem, čerstvým oreganem či majoránkou, pažitkou nebo výraznou rukolou.
  • Cuketová polévka nemusí být nutně jen vegetariánská, taková opečená slanina jí dodá patřičný šmrnc.

Zdroj informací: Apetit

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek