Vyzkoušejte tento recept na cuketový bezlepkový koláč. Ideální na lehkou večeři nebo svačinu.
Ingredience
- 200 g hladké pohankové mouky
- 80 ml/g tuku
- 80 ml vody
- lžička soli
Příprava
V míse zapracujte v těsto pohankovou mouku, tuk, vodu a sůl. Nechtejte 30 min. odpočinout v lednici.
Rozválejte těsto na cca 4 mm a vyplňte jím zapékací formu, kterou předem vymažte nebo vyložte pečícím papírem.
Pohankové těsto je hodně křehké a pravděpodobně se bude trhat, jednotlivé pláty přes sebe naskládejte a namačkejte.
Nakonec propíchejte vidličkou.
Ingredience Cuketová náplň koláče
- 4 střední cukety
- cibule
- 2 stroužky česneku
- tuk na smažení
- 25O ml smetany
- 150 g goudy
- 2 celá vejce
- čerstvá bazalka
- sůl a pepř
Příprava Cuketová náplň koláče
Nastrouhejte na hrubo 3,5 cukety do mísy, posolte a nechejte alespoň 30 minut vypotit. Zbytek cukety nakrájejte na kolečka, posolte a také nechejte vypotit.
Na pánvi osmažte do sklovata nakrájenou cibuli a česnek, poté přidejte pořádně vymačkanou nastrouhanou cibuli a opečte.
Cuketovou směs nechejte vychladnout. Poté přidejte smetanu, nastrouhaný sýr, vejce a bazalku. DObře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Náplň nalijte na připravené těsto a ozdobte zbylou cuketou.
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova cca 45 minut.