Vylepšete milovanou klasiku o trochu roztékajícího se sýra. I pokud myslíte, že francouzské brambory by se inovovat neměly, dejte receptu šanci. Už po prvním soustu pochopíte, že drobná obměna je občas k dobru!
Suroviny
sýr 200 g
tvrdý – např. gouda
mouka pšeničná hladká 1 PL
petrželka
hladkolistá, nakrájená na drobno, na ozdobení
Postup
Brambory uvařte do poloměkka v osolené vodě (přibližně 10 minut nebo podle velikosti brambor). Sceďte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky.
Šunku nakrájejte na kostičky, cibuli na drobno, sýr nastrouhejte nahrubo.
Vejce prošlehejte se smetanou, moukou a ochuťte solí a pepřem a drceným kmínem.
Dno zapékací misky vyložte slaninou. Postupně do misky skládejte ve vrstvách cibuli, brambory (lehce je osolte), šunku a sýr. Dejte do trouby vyhřáté na 200°C a nechte 10 minut zapéct, poté přelijte směsí vajec a smetany a ještě 10–15 minut pečte. Podávejte posypané petrželkou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...
7 důvodů, proč si zamilovat sádlo
Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...