Ogrilovaný little gem, k tomu báječná gorgonzola a jako příloha křupavá ciabatta. Tento salát je originální a opravdu lahodný.
Ingredience
- 1 salátové srdíčko (little gem), rozkrájené na čtvrtky
- Slanina podle chuti - nakrájená na kostičky, opečená dokřupava
- Olivový olej
- Sůl, pepř podle chuti
- Ciabatta / bagetka na krutony
- Česnek
- 1 kuřecí prsní řízek
- 70g sýru s modrou plísní - např. gorgonzoly
Příprava
Omyjte a nakrájejte little gem podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny, potřete olejem, osolte, opepřte a
grilujte na pávni cca 1-3 min z každé strany, dokud nebude salát chytat zlatavou barvu. Salát můžete
také dát péct do trouby, bude pak ale spíše měkký.
Připravte si kuře:okořeňte jej pepřem, solí, případně i jiným kořením, které uznáte za vhodné. Poté maso osmažte/ogrilujte, dokud nebude zlatavé ze všech stran. Hotové maso nechte vychladnout, poté jej nakrájejte na proužky či kostičky podle vaší libosti.
Připravte krutony: nakrájejte česnek na plátky a dejte ho rozvonět na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Plátky česneku pak vyjměte, aby nezhořkl. Na česnekovém oleji pak osmažte na kostičky nakrájenou ciabattu či bagetku. Kostičky přiměřeně míchejte, aby měly možnost opéct se ze všech stran a nespálily se.
V troubě vypečte slaninu do křupava, tu pak nakrájejte či nadrolte na menší kousky.
Na talíř dejte opečený little gem, přidejte křupavou slaninu, nakrájené maso a přidejte nadrolený (či nastrouhaný) sýr. Na závěr salát polejte zálivkou.
Ingredience Zálivka
- 4 lžíce majonézy Hellmann's
- 2 lžíce nasekané bazalky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- Půl hrsti jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
- ½ lžičky soli (či podle chuti)
- ½ lžičky pepře (či podle chuti)
Příprava Zálivka
Zatímco necháte vychladnout maso, připravte si zálivku - bylinky nasekejte na drobno, smíchejte s majonézou, citronovou kůrou, šťávou a solí.
Tip na závěr : Osmažený česnek můžete použít k ozdobení salátu.