Jak černé hrozny ovlivňují některé nemoci a kdo by je neměl jíst

před 9 měsíce 39
Jak černé hrozny ovlivňují některé nemoci a kdo by je neměl jíst

Resveratrol, antioxidant nalezený ve slupce červených a černých hroznů, je silnou složkou, která dodává červenému vínu vlastnosti, které chrání zdraví nejdůležitějších orgánů.

Černé hrozny se v Evropě a Asii pěstují již více než 6000 let a nejdůležitější živinou v této bobule jsou polyfenoly. – silné antioxidanty, stejně jako řada základních vitamínů a minerálů. Zdravotní přínosy černých hroznů byly rozsáhle studovány a díky chemickým sloučeninám, které obsahuje, se vlasy a pokožka stávají zdravějšími, zlepšuje se zdraví srdce a buňky dostávají ochranu před rakovinou.

Černé hrozny jsou bohaté na antioxidanty

Některé odrůdy červených hroznů mají mnohem více antioxidantů než zelené nebo červené hrozny. Tyto chemické sloučeniny pomáhají chránit naše buňky před poškozením. Chrání před nemocemi, jako je rakovina, cukrovka, Alzheimerova, Parkinsonova a srdeční choroby. Mohou také pomoci urychlit hojení / zotavení z nemoci.

Resveratrol, antioxidant, na který jsou hrozny velmi bohaté, poskytuje výjimečnou ochranu srdci a mozku. Je také známo, že pomáhá tělu bojovat proti rakovině, virům a zánětlivým stavům.

Resveratrol je účinnou složkou černých hroznů

Zlepšení zdraví srdce je jednou z nejznámějších výhod resveratrolu. Je známo, že pití červeného vína pomáhá stabilizovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko srdečních onemocnění. Vědci se domnívají, že právě resveratrol, který se nachází ve slupce červených a černých hroznů, dodává červenému vínu jeho vlastnosti prospěšné pro srdce.

Chrání před rakovinou je také vlastností antioxidantu resveratrolu. Výzkum ukázal, že resveratrol zpomalil růst rakoviny v laboratorních testech a studiích na zvířatech, ale je zapotřebí dalších studií, aby se zjistilo, zda a jak může pomoci lidem v boji proti rakovině.

Zpomalení Alzheimerovy choroby je také vlastnost připisovaná resveratrolu. Tento antioxidant může zpomalit progresi Alzheimerovy choroby a vědci poznamenali, že umírněné pití červeného vína je spojeno s nižším rizikem ztráty paměti. Ve studiích potkani léčeni resveratrolem prokázali zlepšení paměti a mozkových funkcí.
Vědci objevili některé chemické vazby mezi resveratrolem a zdravím mozku, ale je zapotřebí další výzkum.

Boj proti obezitě lze provádět také pomocí sloučenin z černých hroznů. Resveratrol a další sloučenina v černých hroznech zvaná pterostilben prokázaly účinky proti obezitě v laboratorních studiích a studiích na zvířatech. Zdá se, že obě složky pomáhají tělu zlepšovat střevní bakterie a regulovat energii, ale je zapotřebí další testování, aby se zjistilo, zda mohou bojovat s obezitou u lidí.

Černé hrozny jsou nízkokalorické, ale bohaté na přírodní cukry

Černé hrozny obsahují 82 procent vody, což z nich dělá nízkokalorickou potravinu i přes vysoký obsah přírodních cukrů. Všechna ta voda tělo naplní a hydratuje, jinými slovy, hrozny jsou sladké, ale přesto nízkokalorické a bez tuku. Černé hrozny neobsahují tuk a cholesterol a polské bobule mají 7 gramů cukru a 8 gramů sacharidů.

Z vitamínů jsou černé hrozny bohaté na vitamíny C a K, z minerálních látek pak draslík, mangan a měď.

Koho zajímá, jestli mají rádi červené hrozny

Sloučeniny přítomné v hroznech mohou zpomalit srážení krve. Ačkoli se neprokázalo, že by hrozny způsobovaly u lidí problémy, doporučuje se omezit příjem hroznů, pokud má někdo jakýkoli typ krvácení nebo se připravuje na operaci. Také mějte na paměti, že hrozny představují nebezpečí udušení pro malé děti.

The post Jak černé hrozny ovlivňují některé nemoci a kdo by je neměl jíst appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek