Tento recept nabízí skvělý způsob, jak chutně zkonzumovat větší množství kapusty, která je plná vitaminů.
Ingredience
- 1 kapusta
- 6 větších brambor
- 500 ml smetany 33%
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mouky hladké
- 100 g čedaru
- 100 g grana padano
- 5 stroužků česneku
- Čerstvý rozmarýn
- Strouhanka
- Citronová kůra
Příprava
Bambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu rozebreme na listy, které umyjeme. Můžeme je lehce spařit, ale není to nutné.
Připravíme si bešamel – rozehřejeme máslo, na něm zapražíme mouku a směs za stálého míchání zalijeme smetanou. Přidáme deci až dvě vody a snítky rozmarýnu. Když bešamel zahřejeme, vhodíem do něj prolisovaný česnek (nebo plátky), osolíme, opepříme. Stále mícháme do zhoustnutí a pak odstavíme.
Na dno pekáčku dáme 1/3 listů kapusty, na ně 1/3 plátků brambor, 1/3 bešamelu a strouhaný čedar. Vrstvy opakujeme.
Pokrm zasypeme asi dvěma hrstmi strouhanky s nastrouhanou citronovou kůrou. Pečeme zakryté na 180 stupňů a to asi 45 minut. Pak odkryjeme a dopečeme dalších 10 minut – zkusíme, jak jsou měkké brambory. Troubu vypneme a na závěr zasypeme strouhaným grana padano a necháme dojít.
Tip na závěr : Podáváme s majonézou – nejlepší je Hellman's originál.