Kokosové (ne)rafaelo

před 4 roky 105
Kokosové (ne)rafaelo

25 kuliček

5 minut příprava + 20 minut postup

JednoduchýJednoduchý

Milujete Raffaello, ale nemůžete laktózu? Tak zkuste tyhle jednoduchý (ne)rafaelo kuličky z kokosu a kokosalka s blanšírovanou pečenou mandličkou uvnitř. Pro zvýraznění mandlový chuti můžete použít i panáka amaretta, ale to už nechám na vás. :)

Nejde o nic zas tak originálního, ale protože jsem i letos měla chuť na čistě kokosový kuličky, řekla jsem si, že vyzkouším variantu bez lepku i laktózy a s minimálním obsahem cukru, anebo úplně bez.

A tak vzniklo tohle (ne)rafaelo z kokosalka!

Nejdůležitější ingrediencí, kromě svařeného kokosového mléka, je šťavnatý a nevysušený strouhaný kokos. Osvědčil se mi od:

  • Alnatury
  • DM Drogerie
  • Country Life

Pokud použijete obyčejnou strouhanou kokosovou drť, asi to taky půjde, ale výsledek určitě nebude stejný, tak na to myslete. Tento kokos dodává kuličkám šťavnatost i příjemnou strukturu, stejně jako pražené loupané mandle uvnitř. No a pak nezapomeňte na amaretto, pokud chcete cukroví dodat šmrnc!

Suroviny:

  • 200 g kokosalka (recept viz odkaz)
  • 100 g šťavnatého strouhaného kokosu (používám z DM Drogerie nebo od zn. Alnatura)
  • 25 ks blanšírovaných mandlí
  • (amaretto podle chuti)
  • strouhaný kokos na obalení kuliček

Příprava:

1. Kokosalko smíchejte se strouhaným kokosem a nechte alespoň 4 hodiny odležet v lednici, ideálně do druhého dne. Pokud máte chuť, přilijte panáka amaretta, dodá cukroví skvělý „kick“!

TIP: Kokos v salku nasákne a nabobtná a hmota bude i díky tomu skvěle držet pohromadě.

2. Blanšírované mandle opečte při 200 °C v troubě, krásně se rozvoní. Potrvá to asi 4 minuty.

TIP: Pokud neseženete loupané mandle, přiveďte k varu vodu v rendlíčku a povařte v ní mandle se slupkou po dobu cca 5 minut. Pak vodu slijte, zalijte mandle ledovou vodou a postupně je začerstva pod vodou oloupejte. Půjde to tak snadněji.

Postup:

1. Z vychlazené kokosové směsi tvarujte kuličky a dovnitř každé z nich vložte pečenou blanšírovanou mandli.

2. Kuličky obalte ve strouhaném kokosu a uskladněte v chladnu. (Ne)rafaelo spotřebujte do 10–14 dní. Neobsahují máslový krém, a tak pokud je nebudete trápit v teple, vydrží vám v kondici poměrně dlouhou dobu.


Jana

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Cukroví Přečtěte celý článek