25 kuliček
5 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý
Milujete Raffaello, ale nemůžete laktózu? Tak zkuste tyhle jednoduchý (ne)rafaelo kuličky z kokosu a kokosalka s blanšírovanou pečenou mandličkou uvnitř. Pro zvýraznění mandlový chuti můžete použít i panáka amaretta, ale to už nechám na vás. :)
Nejde o nic zas tak originálního, ale protože jsem i letos měla chuť na čistě kokosový kuličky, řekla jsem si, že vyzkouším variantu bez lepku i laktózy a s minimálním obsahem cukru, anebo úplně bez.
A tak vzniklo tohle (ne)rafaelo z kokosalka!
Nejdůležitější ingrediencí, kromě svařeného kokosového mléka, je šťavnatý a nevysušený strouhaný kokos. Osvědčil se mi od:
- Alnatury
- DM Drogerie
- Country Life
Pokud použijete obyčejnou strouhanou kokosovou drť, asi to taky půjde, ale výsledek určitě nebude stejný, tak na to myslete. Tento kokos dodává kuličkám šťavnatost i příjemnou strukturu, stejně jako pražené loupané mandle uvnitř. No a pak nezapomeňte na amaretto, pokud chcete cukroví dodat šmrnc!
Suroviny:
- 200 g kokosalka (recept viz odkaz)
- 100 g šťavnatého strouhaného kokosu (používám z DM Drogerie nebo od zn. Alnatura)
- 25 ks blanšírovaných mandlí
- (amaretto podle chuti)
- strouhaný kokos na obalení kuliček
Příprava:
1. Kokosalko smíchejte se strouhaným kokosem a nechte alespoň 4 hodiny odležet v lednici, ideálně do druhého dne. Pokud máte chuť, přilijte panáka amaretta, dodá cukroví skvělý „kick“!
TIP: Kokos v salku nasákne a nabobtná a hmota bude i díky tomu skvěle držet pohromadě.
2. Blanšírované mandle opečte při 200 °C v troubě, krásně se rozvoní. Potrvá to asi 4 minuty.
TIP: Pokud neseženete loupané mandle, přiveďte k varu vodu v rendlíčku a povařte v ní mandle se slupkou po dobu cca 5 minut. Pak vodu slijte, zalijte mandle ledovou vodou a postupně je začerstva pod vodou oloupejte. Půjde to tak snadněji.
Postup:
1. Z vychlazené kokosové směsi tvarujte kuličky a dovnitř každé z nich vložte pečenou blanšírovanou mandli.
2. Kuličky obalte ve strouhaném kokosu a uskladněte v chladnu. (Ne)rafaelo spotřebujte do 10–14 dní. Neobsahují máslový krém, a tak pokud je nebudete trápit v teple, vydrží vám v kondici poměrně dlouhou dobu.