Zahřejte se v sychravých zimních měsících horkou krémovou polévkou, která vás pohladí po duši. Nabízíme nepřeberné množství receptů, mezi kterými si zajisté vyberete tu svoji. Nechte se inspirovat výběrem našich nejchutnějších a nejznámějších krémových polévek.
Co je výhodou krémové polévky? Vedle toho, že je mohou jíst strávníci všech věkových kategorií bez ohledu na chrup, jsou to ještě tyto vlastnosti:
- Chuť je jemná, krémová a představuje pohlazení po jazyku. Často bývá doplňována křupavým elementem například krutony nebo křupavou slaninu.
- Rychlost – rychlou krémovou polévku zvládnete obvykle připravit do půl hodiny
- Barva - krémové polévky oplývají oku lahodícími barvami.
- Vitamíny – krémovými polévkami se nejen zahřejete, ale dodáte tělu i chybějící vitamíny a minerální látky.
Jak docílit husté a jemné konzistence
Přes nespočet variací krémových polévek mají všechny jedno společné, hustotu a jemnost.
Hladké a jemné krémové konzistence docílíte:
- Dokonalým rozmixováním všech surovin dohladka. Čím víc zeleniny či luštěnin, tím hustší polévka.
- Použitím smetany ke šlehání. Tučná smetana dodá polévce na jemnosti, výživnosti a sytivosti. Alternatativně můžete použít kokosové mléko.
- Volbou surovin s obsahem škrobu. V případě neškrobnatých komponent, jakými jsou například houby, můžete polévku doplnit a zahustit například bramborami, mrkví, batáty nebo celerem, které obsahují škrobu dostatek.
Jakou smetanu zvolit?
Takzvanou light variantu krémové polévky, pokud jste zrovna v dietním režimu, raději ani nezkoušejte. Pamatujte, že čím vyšší procento tuku smetana obsahuje, tím je stabilnější a při vaření se nesrazí.
- Používejte pouze vysokoprocentní smetanu. Krásně se se všemi ingrediencemi spojí, polévka bude hladká, jemná a hustá.
- Vyvarujte se použití 12% smetany na vaření, která je řídká a může se srazit.
- Pokud recept 12% smetanu obsahuje, přilévejte ji do pokrmu až ve chvíli, kdy už pokrm nevaříte, je odstavený z plotny.
Tip na přidávání smetany do polévek a omáček:
- Abyste předešli sražení smetany, můžete vyzkoušet smíchání smetany s troškou hladké mouky.
- Zahustěte pokrm těsně před dohotovením.
- Smetana by měla mít pokojovou teplotu.
- Po přidání smetany do polévky, stáhněte hrnec z plotny, polévka či omáčka už by se neměla vařit.
Zdrcnutá smetana. Jak napravit katastrofu?
- Přidejte do polévky lžičku kypřicího prášku a důkladně polévku promíchejte.
- Ponořte celý kastrol do studené vody a metličkou obsah hrnce důkladně rozmíchejte. Použít můžete i ponorný tyčový mixér.
Vyzkoušejte lahodný chřestový krém se smetanou.
Stylové servírování krémových polévek
Finálním dozdobením talíře podpoříte chuť polévky i estetický dojem.
Krémové polévky můžete podávat s:
- krutony
- opečenou slaninou, uzeným masem
- bylinkami
- pestem
- houbami
- slunečnicovými, dýňovými semínky, sezamem
Hráškový krém s krutony a osmaženou slaninou
Nevíte, jakou krémovou polévku uvařit?
Mezi krémovými polévkami si vybere každý. Je jedno, zda jste milovníci masa, smetany, listové a kořenové zeleniny či luštěnin. Na lahodnou krémovou polévku můžete využít téměř jakékoliv suroviny a zeleninu.
- Že polévka bez masa pro vás není? Vyberte si některý z receptů s kuřecím masem, nebo vyzkoušejte krémovou rybí polévku.
Co použít na krémovou polévku?
- kořenovou zeleninu – mrkev, celer, řepa, pastinák
- listovou zeleninu – špenát, salát, mangold
- plodovou zeleninu – rajčata, papriky
- košťálovou zeleninu – brokolice, květák, kapusta
- luštěniny - čočka, hrách, fazole, cizrna
- ryby - treska, losos
- kuře
Krémová mrkvová polévka
Velmi snadná a rychlá krémová polévka vhodná pro úplné kuchaře začátečníky. Do deseti minut máte hotovo. Mrkvová polévka stejně jako třeba dýňová dodá pokrmu krásnou oranžovou barvu.
- Základní ingrediencí je mrkev a brambory. Pro výraznější chuť můžete přidat například česnek, kmín nebo zázvor.
- Smetanu přidejte, až budete mixovat zeleninu na hladký krém.
- Lžíce másla pomůže smetaně polévku ještě více zjemnit.
Krémová mrkvová polévka
Krémová polévka s kapustou
Tato hutná varianta krémové polévky vás nasytí i bez hlavního chodu. Zkuste si ji uvařit na oběd či večeři. Uvidíte sami.
- Tato krémová polévka nevyžaduje smetanu.
- Hustotu zajistíte moučnými bramborami.
- Polévku podávejte s osmahnutou křupavou slaninou.
Krémová polévka s kapustou
Hráškový krém
- Hráškový krém můžete vyrobit ze zamrazeného i zavařeného hrášku.
- Pro krémovější konzistenci můžete přidat polévkovou lžíci másla pro zjemnění. Použít můžete i smetanu.
Krémová rybí polévka
Pokud přemýšlíte nad skladbou štědrovečerní tabule, receptem na rychlou krémovou rybí polévku uspokojíte tradici i vaše chutě.
- Na polévku využijte zbytky z kapra, hlavu a kosti.
- Do polévky si připravte min. 30% smetanu ke šlehání.
- Lžíce másla doladí polévku k dokonalosti.
- Podávejte s osmaženými krutony z housky.
Krémová kuřecí polévka
- Kuřecí krémové polévce dodá chuť pikantní nasládlý tuřín a vodnice, která svou křehkou chutí připomíná kedlubnu či ředkvičku.
- Tuřín můžete nahradit pastinákem.
- Hotovou polévku ozdobte kostičkami zeleniny použité v polévce.
- Podávejte s osmahnutými krutony z bagetky.
Krémová polévka z pečených kaštanů
- Použít můžete i pečené kaštany od stánku nebo vařené vakuované.
- Kaštany je potřeba před povařením s vývarem připravit. Slupku nařízněte křížem, vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů a dvacet minut pečte. Odstraňte vnější i vnitřní slupky. Naříznuté kaštany lze i krátce povařit.
- Čerstvý štiplavý zázvor dodá polévce na lehké pikantnosti.
- Do polévky patří plátky uzeného kuřete či kachny.
- Podávejte s drcenými praženými kaštany a kopečkem šlehačky.
Krémová polévka z pečených kaštanů
Což takhle dát si arašídovou polévku?
Polévka z arašídového másla je jemná a osobitě chuťově vyvážená. Tuto zimní hřejivou polévku si můžete uvařit z lehce dostupných surovin kdykoliv během zimy.
- Polévka přináší spojení arašídového másla a specifické chuti řapíkatého celeru.
- 12% smetanu pro doladění chuti přilévejte na závěr, kdy už polévku nevaříte.
- Polévku z arašídového másla ozdobíte nahrubo nasekanými arašídy a osmahnutou slaninou.