Krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez

před 2 roky 90
Krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez

Krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez

Zahřejte se v sychravých zimních měsících horkou krémovou polévkou, která vás pohladí po duši. Nabízíme nepřeberné množství receptů, mezi kterými si zajisté vyberete tu svoji. Nechte se inspirovat výběrem našich nejchutnějších a nejznámějších krémových polévek.

Co je výhodou krémové polévky? Vedle toho, že je mohou jíst strávníci všech věkových kategorií bez ohledu na chrup, jsou to ještě tyto vlastnosti:

  • Chuť je jemná, krémová a představuje pohlazení po jazyku. Často bývá doplňována křupavým elementem například krutony nebo křupavou slaninu. 
  • Rychlost – rychlou krémovou polévku zvládnete obvykle připravit do půl hodiny
  • Barva - krémové polévky oplývají oku lahodícími barvami. 
  • Vitamíny – krémovými polévkami se nejen zahřejete, ale dodáte tělu i chybějící vitamíny a minerální látky.

Jak docílit husté a jemné konzistence

Přes nespočet variací krémových polévek mají všechny jedno společné, hustotu a jemnost.

Hladké a jemné krémové konzistence docílíte:

  • Dokonalým rozmixováním všech surovin dohladka. Čím víc zeleniny či luštěnin, tím hustší polévka.
  • Použitím smetany ke šlehání. Tučná smetana dodá polévce na jemnosti, výživnosti a sytivosti. Alternatativně můžete použít kokosové mléko.
  • Volbou surovin s obsahem škrobu. V případě neškrobnatých komponent, jakými jsou například houby, můžete polévku doplnit a zahustit například bramborami, mrkví, batáty nebo celerem, které obsahují škrobu dostatek.

Jakou smetanu zvolit?

Takzvanou light variantu krémové polévky, pokud jste zrovna v dietním režimu, raději ani nezkoušejte. Pamatujte, že čím vyšší procento tuku smetana obsahuje, tím je stabilnější a při vaření se nesrazí.

  • Používejte pouze vysokoprocentní smetanu. Krásně se se všemi ingrediencemi spojí, polévka bude hladká, jemná a hustá.
  • Vyvarujte se použití 12% smetany na vaření, která je řídká a může se srazit.
  • Pokud recept 12% smetanu obsahuje, přilévejte ji do pokrmu až ve chvíli, kdy už pokrm nevaříte, je odstavený z plotny.

Tip na přidávání smetany do polévek a omáček:

  • Abyste předešli sražení smetany, můžete vyzkoušet smíchání smetany s troškou hladké mouky.
  • Zahustěte pokrm těsně před dohotovením.
  • Smetana by měla mít pokojovou teplotu.
  • Po přidání smetany do polévky, stáhněte hrnec z plotny, polévka či omáčka už by se neměla vařit.

Zdrcnutá smetana. Jak napravit katastrofu?

  • Přidejte do polévky lžičku kypřicího prášku a důkladně polévku promíchejte.
  • Ponořte celý kastrol do studené vody a metličkou obsah hrnce důkladně rozmíchejte. Použít můžete i ponorný tyčový mixér.

Vyzkoušejte lahodný chřestový krém se smetanou.

Stylové servírování krémových polévek

Finálním dozdobením talíře podpoříte chuť polévky i estetický dojem.

Krémové polévky můžete podávat s:

  • krutony
  • opečenou slaninou, uzeným masem
  • bylinkami
  • pestem
  • houbami
  • slunečnicovými, dýňovými semínky, sezamem

Hráškový krém s krutony a osmaženou slaninou

Hráškový krém s krutony a osmaženou slaninou

Více

Nevíte, jakou krémovou polévku uvařit? 

Mezi krémovými polévkami si vybere každý. Je jedno, zda jste milovníci masa, smetany, listové a kořenové zeleniny či luštěnin. Na lahodnou krémovou polévku můžete využít téměř jakékoliv suroviny a zeleninu.

  • Že polévka bez masa pro vás není? Vyberte si některý z receptů s kuřecím masem, nebo vyzkoušejte krémovou rybí polévku

Co použít na krémovou polévku?

  • kořenovou zeleninu – mrkev, celer, řepa, pastinák
  • listovou zeleninu – špenát, salát, mangold
  • plodovou zeleninu – rajčata, papriky
  • košťálovou zeleninu – brokolice, květák, kapusta
  • luštěniny - čočka, hrách, fazole, cizrna
  • ryby - treska, losos
  • kuře

Krémová mrkvová polévka

Velmi snadná a rychlá krémová polévka vhodná pro úplné kuchaře začátečníky. Do deseti minut máte hotovo. Mrkvová polévka stejně jako třeba dýňová dodá pokrmu krásnou oranžovou barvu.

  • Základní ingrediencí je mrkev a brambory. Pro výraznější chuť můžete přidat například česnek, kmín nebo zázvor.
  • Smetanu přidejte, až budete mixovat zeleninu na hladký krém.
  • Lžíce másla pomůže smetaně polévku ještě více zjemnit.

Krémová mrkvová polévka

Krémová mrkvová polévka

Více

Krémová polévka s kapustou

Tato hutná varianta krémové polévky vás nasytí i bez hlavního chodu. Zkuste si ji uvařit na oběd či večeři. Uvidíte sami.

  • Tato krémová polévka nevyžaduje smetanu.
  • Hustotu zajistíte moučnými bramborami.
  • Polévku podávejte s osmahnutou křupavou slaninou.

Krémová polévka s kapustou

Krémová polévka s kapustou

Více

Hráškový krém

  • Hráškový krém můžete vyrobit ze zamrazeného i zavařeného hrášku.
  • Pro krémovější konzistenci můžete přidat polévkovou lžíci másla pro zjemnění. Použít můžete i smetanu.

Krémová rybí polévka

Pokud přemýšlíte nad skladbou štědrovečerní tabule, receptem na rychlou krémovou rybí polévku uspokojíte tradici i vaše chutě.

  • Na polévku využijte zbytky z kapra, hlavu a kosti.
  • Do polévky si připravte min. 30% smetanu ke šlehání.
  • Lžíce másla doladí polévku k dokonalosti.
  • Podávejte s osmaženými krutony z housky.

Krémová kuřecí polévka

  • Kuřecí krémové polévce dodá chuť pikantní nasládlý tuřín a vodnice, která svou křehkou chutí připomíná kedlubnu či ředkvičku.
  • Tuřín můžete nahradit pastinákem.
  • Hotovou polévku ozdobte kostičkami zeleniny použité v polévce.
  • Podávejte s osmahnutými krutony z bagetky.

Krémová polévka z pečených kaštanů

  • Použít můžete i pečené kaštany od stánku nebo vařené vakuované.
  • Kaštany je potřeba před povařením s vývarem připravit. Slupku nařízněte křížem, vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů a dvacet minut pečte. Odstraňte vnější i vnitřní slupky. Naříznuté kaštany lze i krátce povařit.
  • Čerstvý štiplavý zázvor dodá polévce na lehké pikantnosti.
  • Do polévky patří plátky uzeného kuřete či kachny.
  • Podávejte s drcenými praženými kaštany a kopečkem šlehačky.

Krémová polévka z pečených kaštanů

Krémová polévka z pečených kaštanů

Více

Což takhle dát si arašídovou polévku?

Polévka z arašídového másla je jemná a osobitě chuťově vyvážená. Tuto zimní hřejivou polévku si můžete uvařit z lehce dostupných surovin kdykoliv během zimy.

  • Polévka přináší spojení arašídového másla a specifické chuti řapíkatého celeru.
  • 12% smetanu pro doladění chuti přilévejte na závěr, kdy už polévku nevaříte.
  • Polévku z arašídového másla ozdobíte nahrubo nasekanými arašídy a osmahnutou slaninou.
Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek