Kuře s oříškovou omáčkou, pečeným tuřínem a lesními houbami

před 2 roky 126
Kuře s oříškovou omáčkou, pečeným tuřínem a lesními houbami

Inspirovali jsme se šéfkuchařkou Oliou Hercules a pestrou podzimní úrodu proměnili v lahodný pokrm s východoevropským twistem. Výsledek je aromatický, hřejivý a plný chuti. 

Suroviny

kuře 1 ks

rozporcované na 8 dílů (nebo směs horních stehen a paliček)

cibule 1 ks

nakrájená nahrubo

česnek 2 stroužky

nasekané

mrkev 1 ks

vydrhnutá a nakrájená nahrubo

řapíkatý celer 2 ks

nakrájené nahrubo

vývar kuřecí 800 ml

nebo zeleninový

lískové oříšky 200 g

opražené nasucho, loupané

chilli paprička 2 ks

červená, nasekaná nahrubo (pokud chcete jídlo jemnější, zbavte papričky semínek)

Na pečený tuřín s houbami

vodnice 6 ks

nebo lépe malé baby tuříny překrojené nebo 1–2 větší tuříny podle velikosti, prekrojené na čtvrtky

lesní houby 200 g

hříbky, lišky – očištěné

česnek 3 stroužky

na plátky

estragon 2 snítky

lístky odrhnuté

tymián 2 snítky

lístky nasekané

Postup

1

Ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm kuřecí díly ze všech stran dozlatova. Vyjměte kuře z pánve, vsypte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Na středním ohni opékejte cca 10 minut do změknutí, průběžně míchejte.

2

Vraťte kuře do pánve, osolte, opepřete a vlijte vývar. Opražené lískové oříšky a chilli společně umelte v malém mixéru nebo food processoru na pastu. Pastu přidejte do pánve ke kuřeti a zelenině a dobře ji rozmíchejte s vývarem. Nechte na plotně bublat 35–40 minut, čas od času promíchejte, aby se vzniklá omáčka nepřichytila ke dnu hrnce.

3

Rozehřejte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Do pekáčku nalijte 2 lžíce oleje a nechte jej v troubě rozpálit. Vsypte do pekáčku tuříny a osolte. Pečte 10 minut, pak přidejte houby – menší v celku, větší nakrájejte. Po dalších 10 minutách přisypte plátky česneku a většinu bylinek (trošku si ponechte na ozdobu). Pečte 2 minuty, pak vytáhněte z trouby. Podávejte společně s kuřetem, posypané zbylými bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek