Inspirovali jsme se šéfkuchařkou Oliou Hercules a pestrou podzimní úrodu proměnili v lahodný pokrm s východoevropským twistem. Výsledek je aromatický, hřejivý a plný chuti.
Suroviny
kuře 1 ks
rozporcované na 8 dílů (nebo směs horních stehen a paliček)
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
česnek 2 stroužky
nasekané
mrkev 1 ks
vydrhnutá a nakrájená nahrubo
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené nahrubo
vývar kuřecí 800 ml
nebo zeleninový
lískové oříšky 200 g
opražené nasucho, loupané
chilli paprička 2 ks
červená, nasekaná nahrubo (pokud chcete jídlo jemnější, zbavte papričky semínek)
Na pečený tuřín s houbami
vodnice 6 ks
nebo lépe malé baby tuříny překrojené nebo 1–2 větší tuříny podle velikosti, prekrojené na čtvrtky
lesní houby 200 g
hříbky, lišky – očištěné
česnek 3 stroužky
na plátky
estragon 2 snítky
lístky odrhnuté
tymián 2 snítky
lístky nasekané
Postup
Ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm kuřecí díly ze všech stran dozlatova. Vyjměte kuře z pánve, vsypte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Na středním ohni opékejte cca 10 minut do změknutí, průběžně míchejte.
Vraťte kuře do pánve, osolte, opepřete a vlijte vývar. Opražené lískové oříšky a chilli společně umelte v malém mixéru nebo food processoru na pastu. Pastu přidejte do pánve ke kuřeti a zelenině a dobře ji rozmíchejte s vývarem. Nechte na plotně bublat 35–40 minut, čas od času promíchejte, aby se vzniklá omáčka nepřichytila ke dnu hrnce.
Rozehřejte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Do pekáčku nalijte 2 lžíce oleje a nechte jej v troubě rozpálit. Vsypte do pekáčku tuříny a osolte. Pečte 10 minut, pak přidejte houby – menší v celku, větší nakrájejte. Po dalších 10 minutách přisypte plátky česneku a většinu bylinek (trošku si ponechte na ozdobu). Pečte 2 minuty, pak vytáhněte z trouby. Podávejte společně s kuřetem, posypané zbylými bylinkami.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...
7 důvodů, proč si zamilovat sádlo
Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...