Rajská omáčka, to je klasika, kteoru milují děti i dospělí. Základ je kvalitní maso a poctivý vývar – pak už je příprava omáčky otázkou 15 minut.
Ingredience
- 1 kg hovězí loupané plece
- Bobkový list, nové koření, hřebíček
- 400 g pasírovaných rajčat
- 1 rajčatový protlak
- 2 cibule
- Hladká mouka
- Přepuštěné máslo
- Cukr, sůl, pepř
- Hotová jíška Knorr (nemusí být)
Příprava
Nejdříve ve větším hrnci necháme nasucho nebo na troše oleje zatáhnout maso. Když je pěkně hnědé, zalijeme ho vroucí vodou a přidáme koření – asi tak 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a tři hřebíčky. Pořádně osolíme a necháme tři hodiny jemně probublávat.
Maso ve vývaru kontrolujeme vidličkou – když je měkké, máme hotovo. Vývar použijeme jako základ omáčky, je ale možné, že nám ho dost zbyde. V tom případě ho doporučujeme dát do lednice nebo do mrazáku a použít do dalších receptů.
V hlubší pánvi si rozehřejme asi dvě lžíce přepuštěného másla a na něm opečeme cibulku nakrájenou nadrobno. Když zesklovatí, zasypeme ji asi třemi lžícemi hladké mouky a mícháme. Vytvoříme tak jíšku. Když je jíška zlatavá, zaliejme ji horkým vývarem, přidáme pasírovaná rajčata, rajřatový protlak a asi 10 minut provaříme. Nakonec omáčku dosolíme, opepříme a dochutíme asi 2-3 lžícemi cukru. Můžeme ji také dokyselit citronovou šťávou. Pokud by se nám zdála málo hustá, můžeme ji zahustit hotovou jíškou.
Maso nakrájíme na menší kousky a servírujeme s omáčkou.
Tip na závěr : Rajská omáčka výborně chutná s knedlíkem neo těstovinami – třeba tarhoňou.