Lilkové lasagne s rajčaty a mozarellou

před 2 roky 281
Lilkové lasagne s rajčaty a mozarellou

Tyto lasagne se hodí na odpoledne, kdy máte na vaření čas a náladu. Zašpiníte totiž při jejich přípravě celkem dost nádobí. Zároveň jde ale o snadný (byť trochu pracný) recept na báječné bezmasé vegetariánské lasagne, které se skládají z několika vrstev: rajčatového suga, lasagní, mozarelly, česnekového bešamelu a pečených lilků.

Ingredience

  • 1/2 balení lasagní
  • 2 lilky
  • 2 balení moazrelly
  • 30 g parmazánu nebo grana padano

Příprava

Lilky nakrájíme podélně na plátky. Posolíme a necháme hodinu vypotit. Pak je osušíme papírovou utěrkou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a lilky do ní dáme na čtvrt hodinky péct (na plechu), aby změkly.

V pánvi či hrnci přivedeme k varu trochu vody a plátky lasagní do ní vždy před vrstvením na minutku až dvě ponoříme. Chceme, aby změkly.

Mozarellu si natrháme do mističky. Parmazán nastrouháme. Do většího pekáče začneme vršit vrstvy lasagní – rajčatovou směs, pak plátky lasagní, bešamel, lilky, mozarellu. mozarellu – a zase bešamel. Končíme bešamelovou vrstvou a dáme do trouby na dalších 40 minut. Na posledních deset minut posypeme vršek lasagní strouhaným parmazánem, který se nám rozpustí a krásně zezlátne.

Ingredience Rajčatová omáčka

  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 1 mrkev
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • 1 rajčatový protlak
  • Cukr a sůl
  • Olej nebo přepuštěné máslo

Příprava Rajčatová omáčka

Na tuku opečeme cibuli nakrájenou nahrubo, kostičky mrkve a plátky česneku. Přidáme pasírovaná rajčata, protlak a provaříme.

Omásku dochutíme solí a cukrem. Můžeme přidat bylinky podle chuti – doporučuji bazalku nebo petržel. Nebo klidně obojí.

Ingredience Bešamel

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • 300 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g grana padano
  • Sůl, pepř a muškátový oříšek

Příprava Bešamel

V pánvi zpěníme máslo a na něm za stálého míchání opečeme mouku. Do bešamelu přilijeme mléko, přidáme prolisované stroužky česneku a mícháme do zhoustnutí.

Dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak vypenme plotnu a do bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr.

Tip na závěr : Pokud se jako já potřebujete zbavit zbytku čedaru /nebo jiného nepříliš aromatického sýra/ jako já, nebojte se ho nastrouhat k parmazánu a přihodit do lasagní.

 Autor: www.receptynakazdyden.cz
Receptynakazdyden Receptynakazdyden - Hlavní jídla recepty Přečtěte celý článek