Tyto lasagne se hodí na odpoledne, kdy máte na vaření čas a náladu. Zašpiníte totiž při jejich přípravě celkem dost nádobí. Zároveň jde ale o snadný (byť trochu pracný) recept na báječné bezmasé vegetariánské lasagne, které se skládají z několika vrstev: rajčatového suga, lasagní, mozarelly, česnekového bešamelu a pečených lilků.
Ingredience
- 1/2 balení lasagní
- 2 lilky
- 2 balení moazrelly
- 30 g parmazánu nebo grana padano
Příprava
Lilky nakrájíme podélně na plátky. Posolíme a necháme hodinu vypotit. Pak je osušíme papírovou utěrkou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a lilky do ní dáme na čtvrt hodinky péct (na plechu), aby změkly.
V pánvi či hrnci přivedeme k varu trochu vody a plátky lasagní do ní vždy před vrstvením na minutku až dvě ponoříme. Chceme, aby změkly.
Mozarellu si natrháme do mističky. Parmazán nastrouháme. Do většího pekáče začneme vršit vrstvy lasagní – rajčatovou směs, pak plátky lasagní, bešamel, lilky, mozarellu. mozarellu – a zase bešamel. Končíme bešamelovou vrstvou a dáme do trouby na dalších 40 minut. Na posledních deset minut posypeme vršek lasagní strouhaným parmazánem, který se nám rozpustí a krásně zezlátne.
Ingredience Rajčatová omáčka
- 500 ml pasírovaných rajčat
- 1 mrkev
- 5 stroužků česneku
- 1 cibule
- 1 rajčatový protlak
- Cukr a sůl
- Olej nebo přepuštěné máslo
Příprava Rajčatová omáčka
Na tuku opečeme cibuli nakrájenou nahrubo, kostičky mrkve a plátky česneku. Přidáme pasírovaná rajčata, protlak a provaříme.
Omásku dochutíme solí a cukrem. Můžeme přidat bylinky podle chuti – doporučuji bazalku nebo petržel. Nebo klidně obojí.
Ingredience Bešamel
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mouky
- 300 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 70 g grana padano
- Sůl, pepř a muškátový oříšek
Příprava Bešamel
V pánvi zpěníme máslo a na něm za stálého míchání opečeme mouku. Do bešamelu přilijeme mléko, přidáme prolisované stroužky česneku a mícháme do zhoustnutí.
Dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak vypenme plotnu a do bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr.
Tip na závěr : Pokud se jako já potřebujete zbavit zbytku čedaru /nebo jiného nepříliš aromatického sýra/ jako já, nebojte se ho nastrouhat k parmazánu a přihodit do lasagní.