Nadýchané amolety podle babičky Boženky | Těhotnej kuchař

před 3 týdny 51


Přesněji řečeno podle babičky Boženky Pepy Maršálka z pořadu Buchty po ránu. Suroviny: - 500 ml plnotučného mléka - 2 vejce M - 200 g hladké mouky - 40 g cukru krupice - 10 g čerstvého droždí - 40 g rozpuštěného másla - špetka soli Množstí je z poloviční dávky - cca 8 amolet. ℹ️ Slovo „amoleta“ (dnes běžněji „omeleta“) má původ ve francouzském výrazu „omelette“, který se vyvinul z dřívějších forem jako „amelette“ nebo „ale(m)ette“. Tyto výrazy pocházejí ze starofrancouzského „alemelle“, což znamenalo „tenká čepel“ nebo „plátek“ a bylo odvozeno z latinského „lamella“, což je zdrobnělina slova „lamina“ – tedy „tenká vrstva“ nebo „plát“. Tento jazykový vývoj zahrnoval proces zvaný metateze, při kterém došlo k přeházení hlásek, a také přesmyčku slovních hranic (tzv. rebracketing). Například francouzské „la lemelle“ („ta čepel“) bylo mylně interpretováno jako „l’alemelle“, což vedlo k pozdějším formám jako „omelette“.  Co se týče samotného pokrmu, jeho původ sahá až do starověké Persie, kde se připravoval pokrm podobný dnešní omeletě zvaný kuku sabzi. Tento pokrm byl „téměř nerozeznatelný“ od moderní omelety. Shrnutí: • „Amoleta“ je česká varianta francouzského slova „omelette“. • Původ slova sahá přes starofrancouzské výrazy jako „alemelle“ až k latinskému „lamella“, což znamená „tenký plátek“. • Tvar omelety připomíná tenký plát, což odpovídá významu slova. • Pokrmy podobné omeletě existovaly již ve starověké Persii. Moje kuchařky a merch koupíš tady: https://eshop.tehotnejkuchar.cz/

Těhotnej kuchař Těhotnej kuchař - video recepty Přečtěte celý článek