Novel Food, co to je a jak se změní jídlo budoucnosti

před 11 měsíce 101
Novel Food, co to je a jak se změní jídlo budoucnosti

Víme co jsou nové potravinytedy ty nové potraviny jako cvrččí mouka které se nedávno staly součástí potravin nebo složek povolených Evropskou unií k lidské spotřebě. Téma vzrušuje nejen labužníky, ale i ty, kterým záleží na zdraví planety vzhledem k tomu, že žijeme v době, která se vyznačuje jak ekologickou a energetickou krizí, tak i demografickou krizí.

Kategorie nových potravin podle konvence zahrnuje všechny ty netradiční potraviny nebo potraviny vyrobené novými výrobními postupy, které před 15. květnem 1997 evropská populace významně nekonzumovala.

Jídlo budoucnosti: jak se změní náš přístup k Novel Food

Toto datum se bere v úvahu, protože poprvé vstoupilo v platnost evropské nařízení, které stanoví, které nové potraviny mohou být uváděny na trh v EU.

Samozřejmě, v poslední době myšlenka nalezení způsobila rozruch cvrččí mouka v těstovinách slavných značek ale je třeba říci, že hledání nových zdrojů přísunu bílkovin v potravinách, udržitelnějších než ty současné, pokračuje v nezmenšené míře. Každý si tedy vybere, jak se chce stravovat, například s i luštěniny.

shutterstock fotografie | pěkná moje fotka

V budoucnu uvidíme stále více potravin, na které nejsme zvyklí, ale to neznamená, že jsou nebezpečné, i když se někteří lidé mohou cítit znechuceni při pomyšlení, že by snědli sendvič vyrobený z moučka z červů, larev a jiného hmyzu. Ostatně v jiných částech světa jsou to tradiční potraviny a některým se nedají odolat.

A nezapomeňme, že existují v italské gastronomické tradici sýry s červy (larvy mléčné mouchy) e plíseňpokrmy na bázi hlemýžďů, žab, úhořů… Které ač jsou místními skvosty, rozhodně nejsou pro všechny mlsné jazýčky.

Mimo jiné mezi podivné moukyovoce, korýši, kvasinky a další prvky, existuje mnoho nových potravin, které se nedávno dostaly na seznam povolených EU.

Jako jsou oleje bohaté na omega-3 mastné kyseliny odvozené od Antarktický kriloleje extrahované z bakterií a hub jako zdroj vitamínu K,řasa spirulinadužina plodů baobabu, ovocná šťáva noni ei Chia semínka.

Nebo dokonce rostlinné steroly, lykopen, laktitol, odtučněný práškový kokosový extrakt, extrakt z černých fazolí. Nemluvě o nanotechnologií jako jsou nové způsoby výroby potravin nebo potraviny odvozené z nových výrobních procesů, jako je UV ošetření chleba a mléka.

Už žádné farmy, ale pěstované steaky

Stručně řečeno, budoucnost je již přítomna a nová hranice je tu syntetické maso vytvořené v laboratořikterý má chuť a konzistenci skutečného masa, ale je 100% pěstován in vitro z kmenových buněk.

The post Novel Food, co to je a jak se změní jídlo budoucnosti appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek