Rychlá a ďábelsky dobrá večeře, co pálí, ale hladí. Špagety s kalábrijskou ‘ndujou a mascarpone, které všechno zjemní do krémové extáze. Není to klasická rajčatovka – tohle je pasta, co ti udělá vítr v puse a objetí v břiše. A kdybys neměl mascarpone, můžeš zkusit i ricottu nebo stracciatellu. Ale jestli máš rajčata San Marzano, jseš král. Milovníci čistě rajčatové chuti můžou sýr klidně vynechat. 🤟 Co je co (a proč to tam je): • ‘Nduja Kalábrijská odpověď na „když čert vaří paštiku“. Mazlavá, pálivá, voňavá a s charakterem. Vepřové maso, sůl, tuny chilli a hlavně vepřový tuk – nejčastěji z laloku, protože je měkký, jemný a dokonale se rozpouští. ‘Nduja se ti v pánvi rozplyne jako špatné novoroční předsevzetí a promění základ omáčky v červený krém s ďáblem za rohem. • Mascarpone Italská sametová záchrana. Hustý a hodně tučný smetanový sýr, který ti pálivost ‘ndujy zabalí do hedvábí. Žádná kyselost, jen jemnost a hebkost. Ideální parťák, když chceš, aby tě těstoviny napřed koply a pak objaly. • Stracciatella (volitelně) Ne zmrzka, ale mozzarellový luxus. Vypadá, jako když někdo roztrhal mozzarellu a hodil ji do smetany – a přesně to se stalo. Pokud chceš na závěr pastu jen ozdobit, šáhni po ní. Ale může klidně i do omáčky. • Ricotta (volitelně) Pro ty, co chtějí jemnost bez hutnosti. Méně tučná než mascarpone, lehce nasládlá. V tomhle receptu není hlavní hvězda, ale když mascarpone nemáš nebo se chceš krotit, klidně zaskočí. • Rajčata San Marzano Královny mezi rajčaty. Nejsou kyselá, jsou sladká, dlouhá a jejich dužina dodá omáčce tělo. Rostou pod Vesuvem, takže mají v sobě kousek lávy a italské vášně. Do omáčky ideální – rozvaří se samy a chutnají jako léto. Proč si to zamiluješ: • Protože ‘nduja a mascarpone je kombinace, co tě napřed plácne a pak pohladí. • Protože za 20 minut máš talíř, který chutná jako dovolená v Kalábrii. • Protože to zvládneš uvařit jednou rukou a druhou scrollovat recept na dezert. Tip na vylepšení: Kápni do základu kapku bílého vína nebo limetkové šťávy – rozsvítí to celé jídlo a omáčka bude víc živá. A petrželku můžeš nahradit bazalkou. #tehotnejkuchar #nduja #pastasmascarpone #italskakuchyne #rychlovecere #palivyrecept #mascarponepasta #sanmarzano #pastalover #veceretipy #receptnadnesek #pastajakovyvitr Moje kuchařky a merch koupíš tady: https://eshop.tehotnejkuchar.cz/