Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem

1 měsíc starý 9
Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem

Co s přerostlou cuketou? To je věčný problém každého pěstitele. Strčit ji do trouby je dobré řešení, zvlášť když ji proložíte drcenými bylinkami s česnekem – trik odkoukaný z gruzínské kuchyně, kde takto dochucují dušená jídla. Pekáček je skvělý teplý, ale báječně chutná i studený.

Suroviny

šalotka 3 ks

banánová, nakrájená na kolečka

brambory 400 g

neloupané, vydrhnuté a nakrájené na tenké plátky

cuketa 400 g

klidně přerostlé, nakrájené na kolečka o síle 1 cm

česnek 1 stroužek

podrcený

bazalka 2 PL

nahrubo nasekaná

kopr 2 PL

nahrubo nasekaný

koriandr čerstvý 2 PL

nahrubo nasekaný

koriandrová semínka 0.25 PL

nasucho opražených a podrcených

bageta

křupavá, k podávání

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Do pekáčku vlijte olej a nechte jej v troubě rozpálit. Pak do oleje vsypte šalotku, osolte, opepřete a vraťte do trouby na 5 minut, až šalotka změkne a začne zlátnout.

2

Přidejte do pekáčku brambory a cuketu, rovněž osolte a trochu opepřete. Zvyšte teplotu v troubě na 200°C (v horkovzdušné na 180°C) a pečte cca 20–30 minut. Cílem je, aby brambory změkly a cuketa začala chytat barvu. Pokud jsou brambory měkké a cuketa stále bledá, zapněte na 5 minut gril, troubu ale hlídejte. 

3

Česnek utřete s troškou soli v hmoždíři na pastu. Pak přidejte nasekané bylinky a pokračujte bez obav v tření – zapomeňte v tomto případě na poučky, že křehké bylinky jako bazalka by se nikdy neměly pohmoždit. V Gruzii se bylinky s česnekem tímto způsobem drtí už tisíc let, takže se toho nebojte!

4

Přidejte podrcené bylinky s česnekem k cuketě a bramborám. Pak vypněte troubu, ale pekáček v ní ještě pár minut nechte stát.

5

Smíchejte jogurt s podrcenými semínky koriandru a troškou soli. Pokud je jogurt příliš hustý, zřeďte jej pár kapkami vody. Promíchejte zeleninu a bylinky v pekáčku a podávejte s jogurtem a křupavou bagetou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Zdroj