Co s přerostlou cuketou? To je věčný problém každého pěstitele. Strčit ji do trouby je dobré řešení, zvlášť když ji proložíte drcenými bylinkami s česnekem – trik odkoukaný z gruzínské kuchyně, kde takto dochucují dušená jídla. Pekáček je skvělý teplý, ale báječně chutná i studený.
Suroviny
šalotka 3 ks
banánová, nakrájená na kolečka
brambory 400 g
neloupané, vydrhnuté a nakrájené na tenké plátky
cuketa 400 g
klidně přerostlé, nakrájené na kolečka o síle 1 cm
česnek 1 stroužek
podrcený
bazalka 2 PL
nahrubo nasekaná
kopr 2 PL
nahrubo nasekaný
koriandr čerstvý 2 PL
nahrubo nasekaný
koriandrová semínka 0.25 PL
nasucho opražených a podrcených
bageta
křupavá, k podávání
Postup
Rozehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Do pekáčku vlijte olej a nechte jej v troubě rozpálit. Pak do oleje vsypte šalotku, osolte, opepřete a vraťte do trouby na 5 minut, až šalotka změkne a začne zlátnout.
Přidejte do pekáčku brambory a cuketu, rovněž osolte a trochu opepřete. Zvyšte teplotu v troubě na 200°C (v horkovzdušné na 180°C) a pečte cca 20–30 minut. Cílem je, aby brambory změkly a cuketa začala chytat barvu. Pokud jsou brambory měkké a cuketa stále bledá, zapněte na 5 minut gril, troubu ale hlídejte.
Česnek utřete s troškou soli v hmoždíři na pastu. Pak přidejte nasekané bylinky a pokračujte bez obav v tření – zapomeňte v tomto případě na poučky, že křehké bylinky jako bazalka by se nikdy neměly pohmoždit. V Gruzii se bylinky s česnekem tímto způsobem drtí už tisíc let, takže se toho nebojte!
Přidejte podrcené bylinky s česnekem k cuketě a bramborám. Pak vypněte troubu, ale pekáček v ní ještě pár minut nechte stát.
Smíchejte jogurt s podrcenými semínky koriandru a troškou soli. Pokud je jogurt příliš hustý, zřeďte jej pár kapkami vody. Promíchejte zeleninu a bylinky v pekáčku a podávejte s jogurtem a křupavou bagetou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...
7 důvodů, proč si zamilovat sádlo
Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...