Tahle polévka je jako stvořená pro nejsvátečnější večer v roce. Pokud z ní chcete udělat naopak večeři pro všední dny, vynechte kaviár, mrkev nastrouhejte nahrubo a doplňte ji bramborami.
Suroviny
rostlinný olej 1 PL
neutrální chuti + na krutony
cibule 1 ks
střední, nakrájená nadrobno
vývar 500 ml
rybí (viz Něco navíc)
mrkev 2 ks
střední, nakrouhané škrabkou na proužky
pečivo
světlé, nebo tmavý žitný chléb na krutony (nemusí být)
sůl 1.5 ČL
nebo podle chuti
amur 450 g
filet, pokud možno zbavený kostí, nakrájený na kousky o velikosti sousta
kopr
čerstvý, na ozdobení
kaviár
z lososa, na ozdobení
Postup
1
Ve velkém rendlíku s těžkým dnem rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli a za občasného zamíchání opékejte 8 minut doměkka a dosklovita. Přidejte česnek a opékejte ještě minutu.
2
Vlijte rybí vývar a přiveďte k varu. Pak trochu zmírněte oheň, vsypte mrkev a zvolna vařte 5 minut.
3
Pokud jste se rozhodli podávat polévku s krutony, nakrájejte teď pečivo na tenké plátky a opečte je na troše oleje z obou stran dozlatova. Pak je odložte na papírové utěrky.
4
Do polévky vmíchejte smetanu, crème fraîche a cca 1,5 lžičky soli. Vložte nakrájeného amura a vařte 3–5 minut, aby byl uvnitř hotový.
5
Odstavte. Polévku ochutnejte, je-li tře- ba, dosolte a podávejte ozdobenou barevným pepřem, koprem a kaviárem podle chuti. Doplňte krutony. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Vývar můžete uvařit z rybích hlav a odřezků – jako vodítko vám může posloužit recept na základní kapří vývar. Anebo použijte kupovaný (například rybí vývar Silák).
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu