Červené zelí je levný druh zeleniny, který je skoro furt k mání a navíc je doslova nabitý vitaminy. V kuchyni se s ním dá kouzlit. V tomto receptu zjistíte, jak z něj připravit chutný salát s jogurtovým dresinkem. Aby to ale nebyla taková nuda, budeme ho servírovat s hvězdičkami z opečené polenty.
Ingredience
- 125 ml mléka
- 1⁄4 lžičky jodizované soli
- 100 g polenty
- 30 g strouhaného parmazánu
- 450 g červeného zelí (F50F)
- 1 malá červená cibule
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy Hellmann's Original
- Hrst sušených italských bylinek
- 1 lžička agávového sirupu
- 60 g semínek granátového jablka
- 1 lžíce másla (margarínu)
Příprava
V menším hrnci zahřejeme mléko s 200 ml vody a solí. Šleháme, vmícháme polentu a vaříme velmi pomalu 1–2 minuty. Do polentové směsi přidáme parmazán a promícháme.
Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem. Na ni vlijeme horkou polentovou směs a uhladíme. Necháme vychladnout.
Červené zelí očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Dobře ho prohněteme rukama (doporučujeme použít jednorázové rukavice). Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.
Jogurt promícháme s majonézou, bylinkami a agávovým sirupem. Zelí a cibuli s touto zálivkou promícháme.
Z vychladlé polenty vykrajujeme hvězdicovou formičkou hvězdičky. Osmažíme je ve velké pánvi, na které jsme si rozehřáli tuk. Hvězdičky opékáme na středním plameni 3–4 minuty z každé strany – chceme je nazlátlé a křupavé.
Salát z červeného zelí servírujeme s polentovými hvězdičkami.