Tortilla není jen mexická placka z mouky a vody. Tortilla de patatas je španělská národní specialita a jde o takovou zvláštní omeletu z vajec, brambor a cibule. Není zvláštní ani tak ingrediencemi, jako spíš způsobem přípravy – výsledkem je totiž báječně chutná a krémová tortilla.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 10 vajec
- 3 cibule
- Rostlinný olej
- Parmazán (nemusí být)
Příprava
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 3 mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.
V hlubší pánvi rozehřejeme větší množství oleje a na středním plameni na něm začneme opékat cibuli. Chceme, aby zkaramelizovala, takže to chce trpělivost a opravdu střední či nižší teplotu.
Po několika minutách přidáme brambory a společně opékáme. Brambory i cibule by měly být víceméně ponořené v oleji. Takto společně opékáme klidně dvacet minut, dokud nezačnou být brmabory s cibulí lehce nazlátlé.
Mezitím si vě větší míse vyšleháme vejce, osolíme je a opepříme. Následně do nich děrovanou sběračkou přendáme brambory s cibulí. Chceme, aby většina oleje zůstala v pánvi.
Směs promícháme a necháme čtvrt hodiny odpočívat.
Z pánve slijeme většinu oleje a pak tam přelijeme bramborovou směs. Tortilla by měla být asi 5 cm vysoká, tkaže pokud máme směsi moc, můžeme udělat tortilly dvě – to záleží na tom, jakou velikost pánve používáte. Jestliže používáme sýr, dáme do pánve jen část směsi, zasypeme strouhaným sýrem a přikryjeme zbylou částí bramborové směsi.
Tortillu asi pět minut opékáme na středním plameni, pak ji pomocí talíře otočíme.
Dopékáme dalších pět minut. Nakrájíme a servírujeme.