Bramborový salát tak trochu jinak – tak by se dal popsat tento se sleděm a červenou řepou. Tím, že je vrstvený v míse, navíc vyniknou barvy jednotlivých ingrediencí.
Ingredience
- 6 brambor vařených ve slupce
- 6 vajec natvrdo
- 5 mrkví vařených ve slupce
- 3 žluté cibule
- 4 červené řepy vařené ve slupce
- 2 balení sledě
- 405 ml majonézy Hellmann's Original
- pepř na dochucení
- čerstvý kopr na ozdobu
- 1 lžíce octa
- špetka cukru
Příprava
Začněte s přípravou zeleniny a vajec. Umyjte brambory, červenou řepu, mrkev a i se slupkou vařte ve společném hrnci přibližně 45 minut doměkka. Brambory a mrkev vyndejte z hrnce po 30 minutách. Vejce uvařte zvlášť natvrdo a vše nechte vychladnout.
Vychladlou zeleninu oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vše rozdělte do jednotlivých misek. Vejce též oloupejte, jeden žloutek ponechte stranou, zbytek nahrubo nastrouhejte a dejte do misky.
Cibuli nakrájejte najemno a zalijte 1 lžící octu a ochuťte špetkou cukru. Nechte 15 min marinovat, šťávu následně slejte a cibuli řádně vyždímejte. Sleď nakrájejte na malé kostičky.
Připravte si salátovou mísu do které jednotlivé ingredience budete vrstvit. Začněte brambory, které urovnejte, opepřete a potřete tenkou vrstvou majonézy. Na brambory naneste vajíčka a potřete majonézou. Na vajíčka naneste mrkev a potřete majonézou. Na mrkev naneste sledě, cibuli a potřete majonézou. Na tuto vrstvu naneste řepu a opět potřete majonézu. S majonézou je potřeba zacházet opatrně, její vyvážené množství je tajemstvím skvělé chuti tohoto salátu. Celý postup vrstvení ingrediencí zopakujete do bodu, kdy poslední vrstvou bude řepa potřená malým množstvím majonézy, urovnaná do vzhledové podoby.
Úhledně zahlazenou část poslední vrstvy ozdobte nastrouhaným žloutkem, který jste si nechali stranou. Přidejte navrch pár snítek kopru a dejte šubu vychladit do lednice.