Co se starým chlebem? Buď krutony, italský salát panzanella, nebo tento báječný koláč! Vyšlehaná vajíčka s parmazánem se upečou na lůžku z pasírovaných rajčat a mangoldu, takže tento nenápadný páj má vše – zeleninu, bílkoviny a díky chlebu i sacharidy.
Ingredience
- 500 g chleba
- 300 ml rajčatové passaty
- 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- 1 kg mangoldu (nebo listového špenátu, F50F)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 15 g maizeny (kukuř. škrobu)
- 50 g strouhaného parmazánu
Příprava
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na koláč vymažeme tukem (a můžeme vyložit i pečicím papírem).
V hlubší pánvi opečeme na oleji cibuli nakrájenou na drobno a posléze přidáme utřený česnek. Pak do směsi přilijeme rajčatovou passatu, přivedeme k varu a rozpustíme v ní bujon.
Do rajčatové směsi, kterou jsme odstavili z plotny, přidáme nahrubo natrhaný mangold nebo špenát a necháme zavadnout.
Do směsi přidáme dvou až třícentimetrové kostičky chleba, který necháme ve směsi nasáknout.
V misce vedle si vyšleháme vajíčka s mlékem, maizenou a strouhaným parmazánem.
Formu naplníme z poloviny mangoldovou směsí a dolijeme ji směsí vajíčkovou.
Koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova, což trvá podle typu a velikosti formiček 15 až 25 minut. Důležité je, aby byla vajíčka pěkně pevná na povrchu a začala zlátnout.
Koláč vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Servírujeme.