Čekanka má velmi specifickou, lehce nahořklou chuť. Pokud ji máte rádi, určitě si připravte tento salátek.
Ingredience
- Růžová čekanka
- Mandarinky
- cca 200 g vařené špaldy nebo quinoi
- Čerstvá máta
- Hrst opražených pistácií
- 1 šalotka nakrájená na proužky či kolečka
- čerstvé bylinky podle chuti - kopr, tymián
Příprava
Umyjte a nakrájejte si čekanku.
Nastrouhejte si citronovou kůru a vymačkejte šťávu z citronu. Oloupejte a nakrájejte mandarinky.
Na suché pánvi opražte pistácie, dokud nebudou zlatavé.
Smíchejte veškeré ingredience na zálivku tak, aby se vzájemně propojily a vznikla kompaktní zálivka.
Quinou či špaldu uvařte podle návodu na obalu (můžete také použít již předvařenou z konzervy)
Smíchejte listy čekanky, měsíčky mandarinky a šalotku, přidejte quinou či špaldu, poté smíchejte se zálivkou a ozdobte pistáciemi, nebo jakýmikoli oříšky. Ozdobit můžete i petrželkou a citrusovou kůrou, případně dalšími bylinkami.
Nakonec můžete zakápnout citronovou šťávou podle chuti.
Ingredience
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžíce balzamika
- Lžička citronové kůry
- 2 lžíce šťávy z citronu + mandarinky
- Půl lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce majonézy Hellmann's
- 1 lžíce javorového sirupu či medu
- Jemně nakrájená petržel (cca 2 lžíce)
- Sůl
- Pepř
Příprava
Smíchejte veškeré ingredience na zálivku tak, aby se vzájemně propojily a vznikla kompaktní zálivka.