Víte, který vitamín se nazývá sluneční vitamín a proč je tak důležitý?

před 9 měsíce 84
Víte, který vitamín se nazývá sluneční vitamín a proč je tak důležitý?


18:20 – 23.08.2020

Slunce je zdrojem vitamínu D, který je dostupný všem Foto: Pexels

Říká: P. Ž.

Přestože se dlouho věřilo, že vystavení slunci zvyšuje hladinu vitamínu D, obyvatelé méně slunné Skandinávie ho mají vyšší množství než lidé z některých středomořských zemí.
Proč mají seveřané více vitamínu D?

V dubnu loňského roku provedla Evropská společnost endokrinologů průzkum o množství vitaminu D u obyvatel Evropy a Blízkého východu. Podle výsledků tohoto výzkumu mají obyvatelé severní Evropy více vitamínu D než obyvatelé její jihu, i když na severu je méně slunečných intervalů za rok. Odpověď na tuto záhadu zní – výživa. Skandinávci totiž používají olej z tresčích jater a potraviny bohatší na vitamín D.

Slunce však hraje důležitou roli při tvorbě vitaminu D

Vitamin D je jednou z největších otevřených otázek současnosti. Jmenovitě není pochyb o tom, že sluneční záření a kožní pigment hrají velkou roli při tvorbě vitaminu D. Ve studii provedené John Mason University a Mayo Clinic byl pozorován potenciální nedostatek vitaminu D u afroamerických sportovců, kteří trénují uvnitř . Více pigmentového melaninu u lidí tmavší pleti brání tvorbě dostatečného množství vitaminu D. Někteří sportovci proto musí pro regulaci dostatečného příjmu užívat doplňky bohaté na tento vitamin.

Doplňky nemohou nahradit výhody opalování

Doplňky vitaminu D však nemohou nahradit výhody mírného slunění. Některé výzkumy naznačují, že sluneční paprsky pomáhají regulovat krevní tlak. Také podle studie Georgetown Medical Center mají pozitivní vliv na T-buňky, důležitou složku imunitní odpovědi na viry. Na druhou stranu je pro lidskou psychiku důležité mít k dispozici zdroj přirozeného světla.

Víte, kolik vitamínu D naše tělo potřebuje?

V současné době nemáme přesný výzkum, který by nám řekl, kolik vitamínu D našemu tělu škodí, ani jaké množství bychom ho měli přijímat prostřednictvím doplňků stravy. „Mnoho sportovců v současné době používá doplňky a v současné době nevíme, jaké optimální nebo bezpečné dávkování je potřeba,“ říká Dina Gallo, PhD, docentka na katedře výživy a potravinových studií John Mason University.

Jedna kanadská studie ukázala, že užívání velkého množství může vést k hyperkalciurii – zvýšenému vylučování vápníku močí. Nadměrné vystavování se UV záření má jistě škodlivý účinek a víme, že pobyt na slunci není jediným faktorem ovlivňujícím tvorbu vitaminu D a že užívání některých doplňků stravy je někdy nezbytné pro lidi, kteří mají tohoto vitaminu nedostatek. Většině lidí však stačí mírné slunění a správná strava.

Vaření Přečtěte celý článek