Tažín (tagine) je severoafrický pokrm připravovaný ve speciálním hrnci, který se jmenuje stejně. Na Kypru se můžete setkat s velmi podobným hrncem i pokrmem – jen se mu říká tavvas. Tento báječný tažín je z dýně, batátů a cizrny. A zvládnete ho i bez speciální keramické nádoby. Nejlépe chutná s kuskusem.
Ingredience
- 200 g máslové dýně
- 200 g batátů (F50F)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 žlutá paprika
- 1 cibule
- 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- 1 plechovka cizrny
- 250 ml vody
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce ras el hanout
- 50 g nakrájené kapusty
- 1 lžíce rostlinného oleje
Příprava
Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Cibuli nakrájenou na drobno na něm pár minut orestujeme, poté přidáme utřený česnek a opékáme dvě minutky.
Přidáme ras el hanout, rajčata a kostičky paprik, dýně a batátů. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
V pánvi rozpustíme bujon a vaříme asi 15 minut. Přidáme scezenou cizrnu a vaříme dalších 15 minut. Chceme, aby se půlka tekutiny vyvařila a vznikla nám světlá omáčka.
Do tažínu přidáme nakrájenou kapustu a petrželku. Podáváme s kuskusem.
Tip na závěr : Dobrou alternativou kuskusu je bulgur.