Zdravější jídlo si lze asi těžko představit. Kombinace zdravých zrn (špaldy, krup a quinoy) a listové zeleniny je plná prospěšných sacharidů, minerálů, železa a kyseliny listové. Pokud ji podle našeho doporučení dozdobíte sekanými lískovými ořechy, dopřejete tělu i porci kvalitních tuků.
Ingredience
- 100g špaldy (F50F)
- 100 g krup
- 100 g quinoy (F50F)
- 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- 750 ml vody
- 250 g lesních hub
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 100 g jarní cibulky
- 200 g brokolice
- 200 g baby špenátu
- (50 g drcených pražených lískových ořechů)
- (50 g strouhaného pecorina)
Příprava
V půl litru vroucí vody rozpustíme bujon a přidáme špaldu a ječmen. Vaříme asi 15 minut a přidáme quinou. Vaříme dalších 15 minut, dokud nejsou všechny obiloviny na skus. Pokud je to nutné, přidáme ještě vroucí vodu. Dáme stranou.
Ve větším pekáčku rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli nakrájenou na drobno. Na cibuli opečeme také plátky hub, tymián, kolečka jarní cibulky a menší kousky brokolice. Chceme, aby směs byla opečená dozlatova. Necháme lehce vychladnout.
Uvařená zrna scedíme a přihodíme do pekáčku k houbové směsi a opatrně do ní vmícháme špenát. Dochutíme solí a pepřem.
Můžeme, ale nemusíme výsledné jídlo posypat lískovými ořechy a strouhaným pecorinem.