Medvědí česnek se stal za posledních pár let doslova hitem. Pokud si i vy chcete užít jeho chuť a načerpat z této vytrvalé léčivé byliny trochu zdraví, raději si pospěšte a hurá do lesa nebo na trhy. A až se vrátíte, vezměte si k ruce tento článek. Najdete pod ním 18 osvědčených receptů a plno dalších tipů, jak medvědí česnek zpracovat.
Pesto
Jednou z možností, jak medvědí česnek zpracovat, je pesto. Když ho na závěr zalijete vrstvou olivového oleje a budete do něj vždy chodit s čistou lžicí, vydrží vám v lednici i rok! Skvěle dochutí ryby, hovězí steak nebo rizoto. Nám se úplně nejvíce osvědčilo namazat pesto na čerstvé pečivo nebo ho smíchat se špagetami, které v kombinaci se sílou medvědího česneku chutnají skutečně božsky.
Připravte si pesto podle našeho receptu!
Pesto z medvědího česneku
Pomazánka
Medvědí česnek můžete používat v podstatě stejně jako pažitku, takže v kombinaci s tvarohovým sýrem a čerstvým křupavým chlebem bude chutnat skvěle. Recept na jarní pomazánku s Lučinou, medvědím česnekem, pažitkou a ořechy najdete v odkaze níže. Tahle pochoutka je ideální volbou pro jarní snídani nebo svačinku.
Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou
Majonéza
Z medvědího česneku si můžete připravit i skvělou, chuťově výraznou majonézu. Postup na ni máme v receptu na lososa s chřestem v papilotě. Ryby totiž majonéza z medvědího česneku doplňuje skvěle. Chutnat vám ale bude i s domácími hranolky nebo v klasickém club sendviči.
Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem
Bylinkový olej
Nakonec pro vás máme tip, jak medvědí česnek uchovat v plné síle co nejdéle. Olej s medvědím česnekem se skvělě hodí třeba na dochucování italského rizota. Jen pozor, je silný a stačí jen pár kapek.
- 100 g medvědího česneku nasekejte, smíchejte se dvěma lžičkami soli a nechte 15 minut stát.
- Poté je promíchejte se 100 ml rostlinného oleje (nejlépe s neutrální chutí).
- Přelijte do čistých skleniček a buďte opatrní, aby lístky nevykukovaly nad hladinu.
Tuto jarní bylinku si nejvíce užijete čerstvou, třeba v pomazánce, ale pokud ho máte medvědího česneku hodně, jeho listy využijete třeba do velikonoční nádivky, je z nich skvělá krémová polévka, chuťově si rozumí s drůbeží i rybami. Nemusíte se ho bát použít i do asijských jídel.
Kde roste medvědí česnek?
Sezóna medvědího česneku (allium ursinum) je poměrně krátká a závislá na počasí. První lístky mohou vykukovat už v březnu, ale ideální dobou pro sběr je duben, kdy v sobě mají nejvíce živin. V květnu už začínají rozkvétat a živiny (i chuť) ztrácí.
- Vyskytuje se ve vlhčích písčitohlinitých až jílovitých půdách v listnatých lesích, ve stinných místech kolem potoků a na stráních.
- Můžete si ho vypěstovat i na zahradě. Stačí si koupit v hobbymarektech, na trzích nebo v zahradnictví cibulky či sazenice, zasadit je do stinného místa (nejlépe třeba pod ovocné stromy) a zajistit dostatek vláhy.
- Jeho podlouhlé špičaté listy si možná na první pohled můžete splést s konvalinkou nebo ocúnem, stačí je však jemně promnout, a podle vůně budete hned vědět, co držíte v ruce. Medvědí česnek silně voní po česneku a jeho listy jsou tenké a měkké.
- Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením či vařením ztrácí svoji sílu. Dopřávejte si ho však v rozumném množství, jinak hrozí trávicí obtíže..
- Čerstvé listy vydrží několik dní ve sklenici s vodou nebo v lednici zabalené do vlhkého ubrousku. Můžete je i nasekat a zamrazit.
Magické účinky léčivého medvědího česneku
Medvědí česnek je vzácný, a často roste v chráněných územích, kde se trhat nesmí. Pokud na něj narazíte na místech, kde je jeho sběr povolený, trhejte ho šetrně, aby na stejném místě mohl růst i další roky.