18 receptů s medvědím česnekem aneb nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat

před 2 roky 401
18 receptů s medvědím česnekem aneb nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat

18 receptů s medvědím česnekem aneb nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat

Medvědí česnek se stal za posledních pár let doslova hitem. Pokud si i vy chcete užít jeho chuť a načerpat z této vytrvalé léčivé byliny trochu zdraví, raději si pospěšte a hurá do lesa nebo na trhy. A až se vrátíte, vezměte si k ruce tento článek. Najdete pod ním 18 osvědčených receptů a plno dalších tipů, jak medvědí česnek zpracovat.

Pesto

Jednou z možností, jak medvědí česnek zpracovat, je pesto. Když ho na závěr zalijete vrstvou olivového oleje a budete do něj vždy chodit s čistou lžicí, vydrží vám v lednici i rok! Skvěle dochutí ryby, hovězí steak nebo rizoto. Nám se úplně nejvíce osvědčilo namazat pesto na čerstvé pečivo nebo ho smíchat se špagetami, které v kombinaci se sílou medvědího česneku chutnají skutečně božsky.

Připravte si pesto podle našeho receptu!

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Více

Pomazánka

Medvědí česnek můžete používat v podstatě stejně jako pažitku, takže v kombinaci s tvarohovým sýrem a čerstvým křupavým chlebem bude chutnat skvěle. Recept na jarní pomazánku s Lučinou, medvědím česnekem, pažitkou a ořechy najdete v odkaze níže. Tahle pochoutka je ideální volbou pro jarní snídani nebo svačinku.

Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou

Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou

Více

Majonéza

Z medvědího česneku si můžete připravit i skvělou, chuťově výraznou majonézu. Postup na ni máme v receptu na lososa s chřestem v papilotě. Ryby totiž majonéza z medvědího česneku doplňuje skvěle. Chutnat vám ale bude i s domácími hranolky nebo v klasickém club sendviči.

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Více

Bylinkový olej

Nakonec pro vás máme tip, jak medvědí česnek uchovat v plné síle co nejdéle. Olej s medvědím česnekem se skvělě hodí třeba na dochucování italského rizota. Jen pozor, je silný a stačí jen pár kapek.

  • 100 g medvědího česneku nasekejte, smíchejte se dvěma lžičkami soli a nechte 15 minut stát.
  • Poté je promíchejte se 100 ml rostlinného oleje (nejlépe s neutrální chutí).
  • Přelijte do čistých skleniček a buďte opatrní, aby lístky nevykukovaly nad hladinu.

Tuto jarní bylinku si nejvíce užijete čerstvou, třeba v pomazánce, ale pokud ho máte medvědího česneku hodně, jeho listy využijete třeba do velikonoční nádivky, je z nich skvělá krémová polévka, chuťově si rozumí s drůbeží i rybami. Nemusíte se ho bát použít i do asijských jídel.

Kde roste medvědí česnek?

Sezóna medvědího česneku (allium ursinum) je poměrně krátká a závislá na počasí. První lístky mohou vykukovat už v březnu, ale ideální dobou pro sběr je duben, kdy v sobě mají nejvíce živin. V květnu už začínají rozkvétat a živiny (i chuť) ztrácí.

  • Vyskytuje se ve vlhčích písčitohlinitých až jílovitých půdách v listnatých lesích, ve stinných místech kolem potoků a na stráních.
  • Můžete si ho vypěstovat i na zahradě. Stačí si koupit v hobbymarektech, na trzích nebo v zahradnictví cibulky či sazenice, zasadit je do stinného místa (nejlépe třeba pod ovocné stromy) a zajistit dostatek vláhy.
  • Jeho podlouhlé špičaté listy si možná na první pohled můžete splést s konvalinkou nebo ocúnem, stačí je však jemně promnout, a podle vůně budete hned vědět, co držíte v ruce. Medvědí česnek silně voní po česneku a jeho listy jsou tenké a měkké.
  • Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením či vařením ztrácí svoji sílu. Dopřávejte si ho však v rozumném množství, jinak hrozí trávicí obtíže..
  • Čerstvé listy vydrží několik dní ve sklenici s vodou nebo v lednici zabalené do vlhkého ubrousku. Můžete je i nasekat a zamrazit.

Magické účinky léčivého medvědího česneku

Magické účinky léčivého medvědího česneku

Více

Medvědí česnek je vzácný, a často roste v chráněných územích, kde se trhat nesmí. Pokud na něj narazíte na místech, kde je jeho sběr povolený, trhejte ho šetrně, aby na stejném místě mohl růst i další roky.

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek