Co vás po návratu ze zimních radovánek zbaví únavy a prohřeje zkřehlé údy? Polévka! Tahle bezmasá polévka obsahuje kromě poctivé porce zeleniny hned několik hitů posledních let – sójovou omáčkou tamari, řasu kombu a miso pastu.
Suroviny
pórek 1 ks
velký, pouze bílá část – nakrájená na plátky
řapíkatý celer 2 ks
na jemné plátky
mrkev 1 ks
velká, na proužky
jarní cibulka 1 svazek
na kolečka
hlíva 1 bal
ústřičná – nasekaná
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný
sójová omáčka 1.5 PL
tamari
mořské řasy 1 plátek
sušená řasa kombu – 1 plát (viz Něco navíc)
tofu 1 bal
natural nebo uzené, nakrájené na kostky
miso pasta 2 PL
světlá shiro pasta
citronová štáva
na dochucení
sezamová semínka
černá i bílá, na posypání
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej a opékejte na něm zvolna asi 10 minut pórek, řapíkatý celer a mrkev, občas promíchejte. Pak přidejte bílou část jarní cibulky a hlívu a opékejte dalších 5 minut. Vhoďte česnek, zázvor a bobkový list a společně ještě pár minut opékejte. Přilijte zeleninový vývar, sójovou omáčku a přidejte řasu kombu. Stonek citronové trávy natlučte a podrťte plochou stranou nože, aby se uvolnilo aroma, a vložte jej do polévky. Uveďte vše do varu, ztlumte plamen a zvolna vařte 30 minut.
2
Na závěr nechte v polévce prohřát tofu, vmíchejte miso pastu a už pak nevařte. Před podáváním vyjměte stonek citronové trávy a řasu kombu a vyhoďte je. Polévku dochuťte sójovou omáčkou, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte posypané zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky.
NĚCO NAVÍC
Řasa kombu dodá silnější chuť, je totiž zdrojem tzv. páté chuti umami. Pokud ji nemáte, ale máte doma sušené houby shitake, použijte je.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu