Indické kuře na rajčatech

před 1 rok 64
Indické kuře na rajčatech

Absolutně nenáročné pečené kuře, které dopoledne strčíte do trouby a už se o něj příliš nestaráte. Kombinace hřejivého koření provoní celý byt a je jako stvořená pro první chladné dny.

Suroviny

řapíkatý celer 2 ks

nakrájené na jemné kostičky

zázvor (čerstvý) 3 cm

oloupaný a nastrouhaný najemno

kardamom ½ ČL

semínka (lze vynechat)

nebo zakysaná smetana k podávání

Postup

1

Zapněte troubu na 160°C. V žáruvzdorném hrnci (ideální je litinový) či pekáči s těžkým dnem rozehřejte 4 lžíce oleje. Do oleje vsypte cibuli, řapíkatý celer a zvolna cca 8 minut opékejte. Až začne zelenina zlátnout, přidejte česnek a zázvor a ještě pár minut restujte. Pak přisypte všechno koření a společně opékejte 1 minutu.

2

Přilijte horký vývar a rajčata z konzervy a promíchejte. Osolte a opepřete omáčku a také důkladně osolte a opepřete kuře. Položte kuře do omáčky, přiklopte hrnec víkem (nebo dobře utěsněte alobalem) a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 1,5 hodiny.

3

Pak sundejte víko či alobal a potřete kuře poslední zbylou lžíci oleje. Přelijte omáčkou a nechte další cca hodinu opékat dozlatova.

4

Opatrně vyjměte kuře z omáčky, položte na talíř a volně přetáhněte alobalem a nechte 10 minut odpočívat. Pokud by byla omáčka řídká, pekáč či hrnec vraťte na sporák, vařte a míchejte, aby omáčka trochu zhoustla.

5

Podávejte s teplými plackami a bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek