Absolutně nenáročné pečené kuře, které dopoledne strčíte do trouby a už se o něj příliš nestaráte. Kombinace hřejivého koření provoní celý byt a je jako stvořená pro první chladné dny.
Suroviny
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené na jemné kostičky
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nastrouhaný najemno
kardamom ½ ČL
semínka (lze vynechat)
nebo zakysaná smetana k podávání
Postup
Zapněte troubu na 160°C. V žáruvzdorném hrnci (ideální je litinový) či pekáči s těžkým dnem rozehřejte 4 lžíce oleje. Do oleje vsypte cibuli, řapíkatý celer a zvolna cca 8 minut opékejte. Až začne zelenina zlátnout, přidejte česnek a zázvor a ještě pár minut restujte. Pak přisypte všechno koření a společně opékejte 1 minutu.
Přilijte horký vývar a rajčata z konzervy a promíchejte. Osolte a opepřete omáčku a také důkladně osolte a opepřete kuře. Položte kuře do omáčky, přiklopte hrnec víkem (nebo dobře utěsněte alobalem) a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 1,5 hodiny.
Pak sundejte víko či alobal a potřete kuře poslední zbylou lžíci oleje. Přelijte omáčkou a nechte další cca hodinu opékat dozlatova.
Opatrně vyjměte kuře z omáčky, položte na talíř a volně přetáhněte alobalem a nechte 10 minut odpočívat. Pokud by byla omáčka řídká, pekáč či hrnec vraťte na sporák, vařte a míchejte, aby omáčka trochu zhoustla.
Podávejte s teplými plackami a bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Panzanella salát, chuť Itálie na talíři
V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...