Jablečné čatní

před 11 měsíce 17
Jablečné čatní

Když už nevíte, co dělat s přebytky jablek ze zahrady, zkuste tohle čatní. Jeho chuť jsme ozvláštnili voňavým kořením, brusinkami a brandy.

Suroviny

mixed spice 1 ČL

viz Něco navíc

sušené brusinky 1,5 hrnku

kůra nastrouhaná najemno a šťáva vymačkaná

Postup

1

Do uzavíratelného sítka vložte (nebo do kousku mušelínu zavažte) hřebíček, skořici a badyán. Odložte.
 

2

V hrnci na oleji opékejte cibuli a česnek 3–4 minuty, aby změkly. Přidejte cukr, mixed spice, zázvor, ocet, omyté brusinky, jablka nakrájená na kostky, strouhanou kůru a vymačkanou šťávu z pomeranče, brandy, svázané koření a 250 ml vody.

3

Přiveďte k varu, ztlumte a nechte za občasného míchání zvolna bublat 1–1,5 hodiny, až se objem zmenší na třetinu. Nechte trochu zchladnout a plňte do sterilizovaných sklenic. Sterilujte svým oblíbeným způsobem, my jsme sklenice s čatní nechali projet jeden program v myčce.

NĚCO NAVÍC
Koření mixed spice připravíte za pár minut: smíchejte 1 lžíci mleté skořice, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého nového koření a 1/4 lžičky mletého hřebíčku. V uzavřené kořence vydrží 4 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek