Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou

před 8 měsíce 35
Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou

Dhal či dhál (správně ovšem krátce a bez h – dal) je oblíbené indické jídlo z luštěnin. Slovo dal označuje právě luštěniny. Hřejivý luštěninový pokrm z červené čočky omamně voní kořením. Dal můžete podávat s rýží nebo indickým chlebem naan, je ovšem sytý a výživný sám o sobě. Recept na dhal s dýní jsme obohatili o pikantní tarku. Tarka je aromatické ochucovadlo, připravené na oleji a přidávané na luštěninová jídla těsně před podáváním.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL

+ na potření dýně

zázvor (čerstvý) 2,5 cm

oloupaný a nastrouhaný

kari koření 2 PL

nejlépe madrás

hokkaido – dýně očištěná a na drobnější kostky + pár kousků na tenké měsíčky na ogrilování

z 1 limety vymačkaná + 1 nakrájená na klínky k podávání

červená, nasekaná (podle chuti s nebo bez semínek)

nakrájené na kostky (není nutné)

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte, až zprůhlední. Pak přidejte česnek, zázvor a koření. Jakmile se všechno rozvoní, vložte kostičky dýně a chvíli opékejte. 

2

Pak vsypte čočku, orestujte, promíchejte, zalijte rajčaty a kokosovým mlékem. Osolte. Přiveďte k varu, pak ztlumte a nechte probublávat cca 30 minut, občas promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.

3

Zatímco se dhal vaří, připravte kořeněný přeliv, tzv. tarku. Rozehřejte v pánvi olej na nízkém plameni a opékejte na něm pomalu cibuli 15 minut, až zkaramelizuje. Pak přidejte římský kmín, chilli a rajče a společně další 3 minuty restujte.

4

Odložené měsíčky dýně potřete slabě olejem a opečte na grilovací pánvi, trvá to cca 5 minut po každé straně.

5

Do dhalu vmíchejte špenát, aby zavadnul. Přidejte limetovou šťávu, ochutnejte a podle potřeby dosolte.

6

Nandejte do misek dhal, do každé misky položte pár kousků grilované dýně a přelijte částí tarky. Podle chuti můžete podávat s rýží, ale dhal je výživný i sám o sobě.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte po ruce dýni, ale máte dýňové pyré, jednoduše jej vmíchejte do skoro uvařeného dhalu a nechte společně prohřát a dolaďte tekutinou podle potřeby (kokosovým mlékem, zeleninovým vývarem nebo vodou).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek