Banánový chlebíček bez cukru

3 roky starý 47
Banánový chlebíček bez cukru

1 srnčí hřbet (31 × 11 cm)

10 minut příprava + 70 minut postup

JednoduchýJednoduchý

Tohle je kromě výroby domácí skořicové zmrzliny nejlepší způsob, jak zužitkovat přezrálé banány. Alespoň u nás doma, pokud je teda ještě nerozmixuju do čoko-banánovýho termixu, který připravuju podobně jako vanilkovo-tvarohový dort, anebo jen tak s mlékem na banánový koktejl. Bánánový chlebíček bez cukru s rozinkama je ale taková moje podzimní jistota!

Přezrálé (nikoli nahnilé) banány s hnědými ťupkami určitě nepatří do koše. Báječně se totiž hodí do podzimního banánovýho chlebíčku.

Nezralé zelenožluté banány jsou považovaný za „zdravější“ díky nižšímu obsahu přirozených cukrů a vyššímu obsahu rezistentního škrobu, kterýmu se nepřesně říká „dietní vláknina“. Rezistentní je proto, že projde naším zažívacím traktem v podstatě beze změny, tzn. že je rezistentní vůči trávení, takže funguje podobně jako nerozpustná vláknina.

A právě tento škrob se u zralých banánů mění na cukr a škroby stravitelný, a proto jsou sladší a do tohohle receptu se kvůli tomu tak skvěle hodí! :)

Ale ve finále je důležitý spíš to, že tak jako tak jde o přirozenou biochemii, která se v surovinách běžně odehrává právě třeba během procesu zrání, a tak jsou banány zdravý v každý podobě… Důležitý je se sladkýma banánama prostě neládovat každej den.

Míň zralý – nesladký – banány se vám můžou hodit jako svačinka v kabelce, protože vás díky míň sladký chuti a rychlý energii můžou právě díky rezistentnímu škrobu víc zasytit.

Suroviny:

Příprava:

1. Oloupejte a v míse rozmačkejte na kaši tři zralé banány a smíchejte je s celými vejci. Čtvrtý  banán zatím nechte stranou.

2. Do směsi přilijte rozehřáté přepuštěné máslo (ne horké, ale zchladlé na pokojovou teplotu) a vše vyšlehejte do pěny.

Na šlehání používám robot KitchenAid anebo Ankarshrum. Na všechny pomocníky do kuchyně mám pro vás 10% slevu při zadání kódu JÁJA10 na webu traminal.cz. I na vysnění Vitamix!

3. Pak smíchejte sůl a koření s odváženou a prosátou moukou, jedlou sodou a kypřicím práškem a všechno velmi důkladně promíchejte především kvůli kypřicím látkám.

4. Suché suroviny postupně zamíchejte do mokrých a na závěr přidejte do těsta rozinky.

5. Rozehřejte troubu na 170 °C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Do vymazané formy zaprášené moukou (nebo vyložené pečicím papírem) vlijte těsto.

2. Oloupejte poslední banán, rozřízněte ho podélně napůl a vmáčkněte lehce do těsta tak, aby příliš nekoukal a nepřipálil se. Jak bude těsto růst, bude banán vytlačovat více na povrch, kde zároveň krásně zkaramelizuje a vytvoří ozdobu.

3. Pečte asi hodinu při 170 °C, potom nechte chlebíček ve formě při pokojové teplotě zcela vychladnout, vyjměte ho z formy a nechte si chutnat!


Jana

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Dezerty Zdroj