Jidáše

před 1 rok 128
Jidáše

Jidáše jsou tradiční pečivo z kynutého těsta, které se připravuje na škaredou středu. Pokroucené jidášky mají svým tvarem připomínat nepěknou povahu Jidáše.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g povoleného másla
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany 10%
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • kůra ze 1/4 citronu
  • na potření: 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Příprava

V misce rozkvedláme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a deci vlažné smetany. Necháme vzejít kvásek.

Ostatní suroviny (ideálně v pokojové teplotě) smícháme v míse, přilijeme vzešlý kvásek a hněteme, dokud nemáme pružmétěsto.

Těsto necháme zhruba hdinu kynout v míse zakryté čistou utěrkou.

Těsto rozdělíme na cca 24 stejných dílů– z každého vyválíme váleček, který stočíme do jidášku.

Jidáše umístíme na dva plechy vyložené pečicím papírem a potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou vody.

Necháme dalších 20 minut kynout a v mezičase si rozpálíme troubu na 19é stupňů.

Jidáše opět potřeme vajíčkem a dáme péct na čtvrt hodiny.

V rendlíčku rozehřejme máslo s medem a touto medovou marinádou potřeme jidáše hned po vyjmutí z trouby. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme hodovat.

 Autor: www.receptynakazdyden.cz
Receptynakazdyden Receptynakazdyden - Dezerty Přečtěte celý článek