Jidáše jsou tradiční pečivo z kynutého těsta, které se připravuje na škaredou středu. Pokroucené jidášky mají svým tvarem připomínat nepěknou povahu Jidáše.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 70 g povoleného másla
- 2 žloutky
- 300 ml smetany 10%
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- kůra ze 1/4 citronu
- na potření: 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Příprava
V misce rozkvedláme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a deci vlažné smetany. Necháme vzejít kvásek.
Ostatní suroviny (ideálně v pokojové teplotě) smícháme v míse, přilijeme vzešlý kvásek a hněteme, dokud nemáme pružmétěsto.
Těsto necháme zhruba hdinu kynout v míse zakryté čistou utěrkou.
Těsto rozdělíme na cca 24 stejných dílů– z každého vyválíme váleček, který stočíme do jidášku.
Jidáše umístíme na dva plechy vyložené pečicím papírem a potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou vody.
Necháme dalších 20 minut kynout a v mezičase si rozpálíme troubu na 19é stupňů.
Jidáše opět potřeme vajíčkem a dáme péct na čtvrt hodiny.
V rendlíčku rozehřejme máslo s medem a touto medovou marinádou potřeme jidáše hned po vyjmutí z trouby. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme hodovat.