Rádi se při vaření inspirujete zahraniční kuchyní? Na zimní období vřele doporučujeme skvělé bramborové lístečky s fenyklovým zelím a dipem, eso salcburské kuchyně.
Suroviny
mouka pšeničná polohrubá 300 g
na podsypání
slunečnicový olej ml
na smažení
fenykl 1
bulva, nakrájená na tenké proužky
bylinky
dle chuti (pažitka, petržel, snítky z fenyklu), nasekané nadrobno
Postup
1
Vydrhnuté brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a necháme chladnout. Na zelí v hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něm proužky fenyklu. Zaprášíme paprikou, 1 minutu opékáme a pak zalijeme vývarem. Přidáme zelí s nálevem (kdo má rád zelí málo kyselé, nálev vynechá a zelí propláchne), zbylé koření a dusíme za občasného míchání zhruba 30 minut.
2
Vychladlé zemáky oloupáme a protlačíme lisem na brambory nebo nastrouháme najemno.
3
Přidáme mouku, lžičku soli, máslo a vejce. Vypracujeme na hladké těsto a necháme 30 minut odpočívat.
4
Z těsta vyválíme na podsypané pracovní ploše plát o tloušťce 5mm a nakrájíme nožem, rádýlkem nebo pomocí formičky ,lístečky‘.
5
Rozehřejeme v hrnci olej a lístečky smažíme 3–4 minuty, během smažení obrátíme. Vylovíme děrovanou lžící a odkládáme na talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk.
6
Zakysanou smetanu smícháme s bylinkami, solí a citronovou šťávou. Lístečky podáváme se zelím posypaným snítky fenyklu a dipem.