Čajová vejce

3 roky starý 14
Čajová vejce

Na počátku tohohle receptu byl asi můj první ramen „kdysidávno“, pak dlouho nic a potom debata s Klárou v kuchyni, která se nechala inspirovat internetem a já konečně jí! :)

Vždycky jsem tyhle nakládaný vejce chtěla vyzkoušet, protože mě totálně uhranuly. No, vždycky. Od tý doby, co jsem jedla ten (zatím nejlepší) ramen v Berlíně v bistru Cocolo Ramen, kam vždycky musíme, když tam jsme, stejně tak jako na burger do Shiso Burger, kterej je hned vedle v ulici… To jako kdybyste náhodou zavítali k sousedům a nevěděli, kam se v hlavním městě vrtnout za kusem (fakt dobrýho) žvance.

Co to ale ty čajový vejce vlastně jsou? Vejce vyráchaný v čaji? Původně jo, ale teď už kolikrát vůbec.

Čajový vejce pochází pravděpodobně z Číny. Tradiční recepty se shodují v použití následujících surovin: černý čaj (pchu-er), sójová omáčkakoření pěti vůní. Ty míň tradiční, jak už jsem říkala, vynechávají čaj, někdy i koření a málokdy sójovku. :)

Já si vychytala nálev, kterej mě baví, nepřehluší chuť ramenu a dá vyniknout krémovýmu, vhodně uvařenýmu vejci. Ale můžete si s ním dál hrát podle sebe, jak se vám zachce! Pro mě jsou důležitý následující ingredience, jejich kondice a druh.

Jak na čajové vejce

Bez vajíček se tu neobejdete. Že budou ty od šťastných slepiček lepší než ty, co jsou zavřený někde v hale a neviděly světlo, je asi jasný. Takže vejce z volnýho chovu anebo ty od sousedky, babičky… nic nenahradí! Co je ale taky důležitý, a to jakože při výrobě čajových vajec hodně (aby to taky nějak vypadalo), je jejich stáří. Vyvarujte se čerstvě snesených a použijte spíš ty, co máte doma v lednici 10–14 dní. Ty vám na rozdíl od těch čerstvých půjdou dobře loupat. Na to je fakt dobrý myslet! Triky jako vařit vejce se sodou mi nikdy nefungovaly.

U varu vajec a jejich následný konzistenci záleží na mnoha faktorech – na velikosti vajec, jejich kondici, počáteční teplotě, době varu apod. Proto se s váma podělím (i níž v receptu), co je dobrý si hlídat.

Zásadní taky je, jak tekutý anebo pevný chcete mít u vejce žloutek. Jak ho máte rádi? Já různě. Momentálně tak akorát, ani úplně tekutej, ani úplně tvrdej, a proto vejce (55–60 g, velikost M) vařím 6 minut a 30 sekund. Pokud chcete mít žloutek tekutější, zkuste je povařit 5–6 minut, pokud pevnější, ne dýl než minut 7, jinak ho budete mít už natvrdo.

Dole uprostřed vejce vařené 6:30 min., vlevo 7 min. s okrajem „natvrdo“. Záleží na vás, nakolik si ho uvaříte. :)

Nebylo by to čajový vejce, kdyby tam nepřišel čaj. A já si oblíbila černý čaj s bergamotem (používám Kusmi Tea Anastasia Earl Grey – 1 sáček na 6 vajec), což je citrus, kterej je křížencem pomeranče a limety a má nezaměnitelnou vůni, která je v těchhle vejcích vážně báječná a podle mě mnohem víc sofistikovaná a zábavná než koření pěti vůní, který používám ráda a často, ale dneska ho nechávám schválně v šuplíku.

Chcete mít vejce mramorovaný? Pak jim jen nakřapejte skořápku a nechte je marinovat v nálevu. Já to nedělám, protože když dostanu hlad, chci sáhnout rovnou po vajíčku, vyndat ho z nálevu, rozříznout pomocí nitě – jako naše babičky knedlíky, jo fakt (!), řez je pak mnohem čistší – a jíst, a ne ho navíc loupat.

Místo sójovky tradičně používám tamari, místo cukru javorový sirup, pro jeho nezaměnitelný aroma, čerstvý koření a chilli. A to je všechno. Vážně takhle jednoduchý to je. Vlastně největší vopruz na tom je to loupání vajíček, jinak to máte raz dva. :) A jestli ho pak šoupnete do ramenu nebo si ho dáte jen tak, anebo s rejží a kimči, to už je zase taky na vás!

Příprava:

Připravte si nálev.

1. Silný černý čaj smíchejte s tamari, javorovým sirupem a sezamovým olejem.

TIP: Sezamový olej používám korejský/čínský z praženýho sezamu. Sezamový olej panenský k dostání ve zdravý výživě nemá to potřebný aroma, protože se lisuje z nepraženýho sezamu.

2. Nadrobno nakrájejte česnek (bez vnitřního klíčku, mohl by vám dráždit žaludek i žlučník), nať jarní cibulky, případně chilli a s nasekaným zázvorem přidejte k čajové směsi.

Výroba:

Uvařte vejce do požadované konzistence.

1. Vejce vyndejte z lednice s předstihem, aby před vařením měla pokojovou teplotu. Dejte vařit vodu.

2. Jakmile voda vře, vejce do ní po jednom a lžící opatrně vložte a lehce ztlumte plamen tak, aby stále vycházely ode dna bublinky, ale vejce na dně nehopsala jako na trampolíně. Tímhle způsobem maximálně zamezíte prasknutí/rozbití skořápky a vyhřeznutí části bílku. Vařte podle potřeby a vlastní chuti (viz úvod), já tedy 6:30 minut.

3. Potom vejce rychle slijte, do rendlíku napusťte studenou vodu a vejce zchlaďte. Bude potřeba vodu nechat chvilku protékat, aby byla vejce opravdu rychle studená. Nechte 5 minut odpočívat v ledové vodě.

4. Vejce opatrně oloupejte – půjde to lépe s ne úplně čerstvými vajíčky (viz povídání v úvodu) – a naložte je do čajového nálevu na alespoň 12, ale ideálně 24 hodin. Dejte do lednice, kde vejce v nálevu můžete skladovat až 5 dní.

TIP: Vejce můžete taky jen nakřápnout a nechat marinovat ve skořápce. Budou pak sice krásně mramorovaný, ale míň aromatický, i proto to nedělám… Chci mít vajíčka navíc hned oloupaný a k okamžitýmu použití.

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Předkrmy Zdroj