2 porce
5 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý
Mám několik svých oblíbených pomazánek a taky pomazánkových salátků, tak vám je sem postupně taky časem nasoukám. Prvním z nich je tahle šťavnatá, lehká a svěží celerová remuláda s jablíčkem a petrželkou, která je hotová vcukuletu.
Víte, co je to remuláda? Původně to byla jemná majonézová omáčka se sardinkama, okurčičkama a kořením. Dneska už se tak říká ale prakticky jakkoli ochucený majonéze. A to ať už ji jíte samotnou, přidáváte ji do salátku anebo k rybičkám. Tahle je s celerem a jablkem, kapkou citronový šťávy, dochucená solí, pepřem a hladkolistou petrželkou, pokud ji zrovna máte po ruce.
Je rychle hotová a hlavně výborná! Na chlebíčky anebo jako salátek, doplněk k jídlu. Mám celer děsně ráda, hlavně takhle naloženej, křupavej, anebo ve šťávách, má svěží zemitou chuť, která mě moc baví, obzvlášť když je laděná lehce do kysela.
PS: Nejradši ji mám na kváskovým chlebu anebo s těmahle mýma špaldovýma semínkovýma uzlíčkama.
Suroviny:
- 1 bulva celeru (velikosti většího jablka)
- 1/2 citronu
- 1 sladkokyselé jablko
- 3 špetky himálajské soli
- 1 špetka čerstvě mletého pepře
- 3 lžíce kvalitní majonézy (nebo sojanézy anebo klidně jogurtu)
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- (pečivo k podávání)
Příprava:
1. Oloupejte celer.
2. Odšťavněte polovinu citronu.
Postup:
1. Celer a jablko nakrájejte na tenoučké plátky (2–3 mm).
2. A pak je nakrájejte na nudličky julienne. Vezměte vždycky jen pár plátků a ty nakrájejte. A jakmile je nakrájíte, pocitronujte je vždycky drobet šťávou a promíchejte, ať jablko a celer na vzduchu nezhnědnou.
TIP: Pokud plánujete dělat podobný nudličky často, oceníte v kuchyni mandolínu. Já ji doma používám (doporučuju značku Benriner), na chalupě se cvičím v krájení. :)
3. Nudličky osolte, opepřete a promíchejte s majonézou a nechte ideálně přes noc odležet. Salátek tak krásně zkřehne. Před podáváním případně dosolte a vmíchejte čerstvou petrželku, nasekanou najemno.
TIP: Salátek můžete jíst jen tak anebo s dobrým, ideálně domácím pečivem. Miluju ho s houstičkama i na kváskovým chlebu.