Celerová remuláda

před 6 roky 109
Celerová remuláda

2 porce

5 minut příprava + 10 minut postup

JednoduchýJednoduchý

Mám několik svých oblíbených pomazánek a taky pomazánkových salátků, tak vám je sem postupně taky časem nasoukám. Prvním z nich je tahle šťavnatá, lehká a svěží celerová remuláda s jablíčkem a petrželkou, která je hotová vcukuletu.

Víte, co je to remuláda? Původně to byla jemná majonézová omáčka se sardinkama, okurčičkama a kořením. Dneska už se tak říká ale prakticky jakkoli ochucený majonéze. A to ať už ji jíte samotnou, přidáváte ji do salátku anebo k rybičkám. Tahle je s celerem a jablkem, kapkou citronový šťávy, dochucená solí, pepřem a hladkolistou petrželkou, pokud ji zrovna máte po ruce.

Je rychle hotová a hlavně výborná! Na chlebíčky anebo jako salátek, doplněk k jídlu. Mám celer děsně ráda, hlavně takhle naloženej, křupavej, anebo ve šťávách, má svěží zemitou chuť, která mě moc baví, obzvlášť když je laděná lehce do kysela.

PS: Nejradši ji mám na kváskovým chlebu anebo s těmahle mýma špaldovýma semínkovýma uzlíčkama.

Suroviny:

  • 1 bulva celeru (velikosti většího jablka)
  • 1/2 citronu
  • 1 sladkokyselé jablko
  • 3 špetky himálajské soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce kvalitní majonézy (nebo sojanézy anebo klidně jogurtu)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • (pečivo k podávání)

Příprava:

1. Oloupejte celer.

2. Odšťavněte polovinu citronu.

Postup:

1. Celer a jablko nakrájejte na tenoučké plátky (2–3 mm).

2. A pak je nakrájejte na nudličky julienne. Vezměte vždycky jen pár plátků a ty nakrájejte. A jakmile je nakrájíte, pocitronujte je vždycky drobet šťávou a promíchejte, ať jablko a celer na vzduchu nezhnědnou.

TIP: Pokud plánujete dělat podobný nudličky často, oceníte v kuchyni mandolínu. Já ji doma používám (doporučuju značku Benriner), na chalupě se cvičím v krájení. :)

3. Nudličky osolte, opepřete a promíchejte s majonézou a nechte ideálně přes noc odležet. Salátek tak krásně zkřehne. Před podáváním případně dosolte a vmíchejte čerstvou petrželku, nasekanou najemno.

TIP: Salátek můžete jíst jen tak anebo s dobrým, ideálně domácím pečivem. Miluju ho s houstičkama i na kváskovým chlebu.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Předkrmy Přečtěte celý článek