Než se ale pustím do receptu, chci vám představit mýho novýho partnera pro letošní rok.
Možná že už ze sítí víte, že jsme si předloni s Jarym vymysleli ateliér s velkou kuchyní. Už mi to vaření i focení doma (na třech metrech čtverečních) přestávalo dělat radost… Pracovat z domova už pro nás oba začínalo bejt neúnosný. A tak jsme si zrekonstruovali prostor, aby doma bylo opravdu jen doma a ne zároveň v práci.
View this post on Instagram
A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on Jan 30, 2019 at 8:06am PST
Ve fázi zjišťování co a jak a kam se technologie za ty roky (co jsme naposledy něco takhle vybavovali) posunuly, jsme prolezli fakt spoustu studií i showroomů, abychom si vybrali vybavení a spotřebiče, který mi budou při vaření maximálně vyhovovat.
Pokud budete zařizovat kuchyni, určitě vyražte na kukandu a pro inspiraci a hlavně pro dobrý rady do showroomu firmy Lightstyle! Jejich veliká výhoda spočívá v tom, že se tady nepotkáte jen s jednou značkou, ale se spotřebiči od těch nejznámějších výrobců, a tak si přesně vyberete, vyzkoušíte a zjistíte, co vám vyhovuje. Fakt mi to děsně pomohlo (navíc jejich internetovej obchod www.elektrocz.com, má často nejlevnější ceny spotřebičů na trhu).
A moje potřeby přesně splňuje značka Siemens.
Partnerství se Siemens
Líbí se mi jejich jednoduchej funkční design. Že se dají vedle sebe kombinovat a skládat varný desky, který jsem v kuchyni prostě chtěla mít, a který přesně vyhovujou mojí práci i soukromý potřebě – plyn, indukce a japonskej gril teppan yaki. Protože mám se značkou Siemens v kuchyni už z dřívejška skvělou zkušenost. A taky proto, že poměr cena a výkon je pořád dost super.
Zleva: indukce, plyn, japonský gril teppan yaki.
Už aby to bylo hotový! :))
A tak, když se mi ze Siemens ozvali s nabídkou, a mně to tím pádem pochopitelně dávalo a dává smysl, když máme jejich spotřebičema vybavenou celou kuchyni, dohodli jsme se na partnerství. Mimo jiné i proto, že jejich marketingová specialistka Bára je fakt úplně boží ženská!
Co to znamená pro vás? Že pro Siemens v roce 2019 vytvořím dvanáct receptů, a vy se tak každej měsíc můžete těšit na něco dobrýho z mojí nový kuchyně i v rámci naší roční spolupráce.
A co to znamená pro mě? Prestiž. A taky to, že mě taková přirozená spolupráce baví, dává mi smysl a nijak mě neomezuje při práci – právě naopak. A navíc to mně i vám přinese spoustu inspirace a zajímavostí, a to je pro mě důležitý.
Ale teď už k receptu! Pokud by vás zajímalo víc ke kuchyni, dejte mi vědět do komentářů, ráda se s váma podělím o další tipy. :)
Jak na celerovo-bramborový krém?
Když mě čeká recept v režimu „co dům dal“, nemám většinou po ruce vývar. A tak je v každý krémový polívce pro mě stěžejní:
- řádně opíct zeleninu (nemusíte v troubě, stačí dobře orestovat v hrnci), aby měla polévka výraznou chuť a nebylo to jen rozvařený pyré…
- když chci dodat krému sytost, přidám kvalitní smetanu. Ta polívku zjemní, dochutí i mě víc zasytí. Ale není to podmínka! Pokud máte intoleranci na mléčnou bílkovinu, můžete zkusit rostlinnou alternativu (doporučuju spíš oříškovou – kešú, mandle… já tu soju prostě nemusím)
- na tento druh polívek nepoužívám nic k zahušťování. Stačí nakrájet dostatek zeleniny, případně přidat zeleninu, která přirozeně obsahuje škrob jako třeba tuhle ty brambory
- aby měla polívka strukturu, přidávám opečený semínka a nebo v tomhle případě kostičky ze zbytku chleba. Ten nakrájím, opeču na přepuštěném másle, přidám trochu soli a na závěr nasekanou petrželku. Tento fígl na bylinkový krutónky mám z Elsner bistra od Simony Elsnerový. Je to geniální způsob jak nevyhodit zbytek pečiva, a mít co na zobání jen tak, do salátu anebo do polívky. Pokud nemůžete lepek, použijte ty oříšky
- taky mě baví krém vždycky něčím zacáknout, tady jsem použila salsu verde, recept na ni najdete v úvodu receptu na kanárský „scvrklý“ brambory
Příprava:
1. Oloupejte cibuli, celer i brambory a vše nakrájejte na stejně malé kostičky.
2. Oloupejte česnek, vyjměte mu vnitřní klíček a nasekejte ho na drobno.
3. Připravte si jednoduchou salsu verde (klidně z mražený petrželky) a chlebový krutony (podle receptu v úvodu).
Postup:
1. Na přepuštěném másle orestujte a zlehka opečte cibulku s celerem.
2. Opečenou zeleninu zalijte horkou vodou z varné konvice, přidejte brambory, osolte a vařte asi 15 minut.
3. Pak dejte vše do mixovací nádoby, přidejte česnek a rozmixujte do hladkého krému.
TIP: Díky nerozvařenému česneku bude mít polévka specifickou chuť. Když česnek opečete hned na začátku, a pak budete polévku vařit, bude mít výsledek trošku jiný. Česnek svou chuť v závislosti na způsobu vaření prostě mění. Proto ho v tomhle případě používám až v závěru. :)
4. Polévku vraťte do hrnce, přilijte smetanu, tím krém krásně zjemníte, zlehka povařte (cca 2 min) a podávejte se salsou verde a chlebovými krutony s petrželkou.