Radši než chipsy si k pohádkám dejte pořádné jídlo, které příjemně zahřeje při návratu z procházky.
Suroviny
chilli paprička 2 ks
zelená jalapeño
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
nestrouhaný
rostlinný olej 1 PL
nebo ghí
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rajčata 350 g
cca 3 velká, nakrájená na kostky
tamarindová pasta 1 PL
viz Něco navíc
cizrna 800 g
2 konzervy – slité
rýže hnědá
basmati, uvařená, k podávání
granátové jablko 1 hrst
semínek
Postup
1
Připravte pastu. Do robotu se sekacím nástavcem nebo mixéru vložte cibuli nakrájenou na kusy, nakrájené papričky jalapeňo (pokud nemáte rádi příliš pálivé, zbavte je předem semínek), česnek, zázvor, sypké koření a olej a rozsekejte nebo rozmixujte na pastu, může být hrubší.
2
Na chanu masalu zahřejte v hrnci nasucho římský kmín, až začne pukat a vonět, pak ho vysypte z hrnce a dejte zatím stranou. V uvolněném hrnci rozehřejte lžíci oleje nebo ghí a připravenou pastu na něm 10 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte sekaná rajčata z konzervy i čerstvá nakrájená rajčata, cukr, sůl, tamarindovou pastu, opražený římský kmín, cizrnu a 1/2 hrnku až hrnek vody podle toho, jak chcete omáčku hustou. Při nízké teplotě pomalu vařte 40 minut.
3
Na raitu smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, pak posypte granátovými semínky. Podávejte jako doplněk k rýži a chaně masale.
NĚCO NAVÍC
- Tamarindová pasta se postará o příjemně nakyslou chuť. Pokud ji nemáte, dochuťte pokrm trochou citronové šťávy.
- Aby byla chana masala skutečně voňavá, volte co nejčerstvější koření, případně si je sami umelte. Další možností je použít již hotovou směs na chanu masalu, která je k dostání v indických potravinách.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty