Netradiční způsob, jak zužitkovat nadúrodu cuket. Rozemelte je na prach.
Postup
Cukety podélně rozpulte, zbavte semínek (u mladých cuket můžete ponechat), nakrájejte na půlkolečka, tenčí než 0,5 cm, rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Usušte je v troubě vyhřáté na 80°C. Cukety musí být opravdu suché (měly by šustit), jinak hrozí, že vám výsledná mouka zplesniví.
Usušené cukety rozmixujte na mouku. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, můžete cukety i oloupat (zvláště ty zelené), mouka bude jemnější a barevně neutrální. Sušení nepodceňte, ale bojíte-li se, že i tak zplesnivění, uskladněte mouku v mrazáku. Z velkého množství cuket je mouky jen maličko, nelekejte se.
TIP REDAKCE
Cuketová mouka je skvělá už jen tím, že velké množství cuket můžete zpracovat do suroviny s velmi malým objemem. Mouku využijete především na zahušťování třeba zeleninových polé-vek a přidat ji můžete i do omáček. Použít ji ale můžete také do palačinek, zvláště těch, které budete upravovat naslano, nebo do bramborových šišek či noků.
- Část usušených cuket můžete ponechat v celku a přidat třeba do rizota.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!
Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...