Cuketová mouka

před 2 roky 223
Cuketová mouka

Netradiční způsob, jak zužitkovat nadúrodu cuket. Rozemelte je na prach.

Postup

1

Cukety podélně rozpulte, zbavte semínek (u mladých cuket můžete ponechat), nakrájejte na půlkolečka, tenčí než 0,5 cm, rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Usušte je v troubě vyhřáté na 80°C. Cukety musí být opravdu suché (měly by šustit), jinak hrozí, že vám výsledná mouka zplesniví. 

2

Usušené cukety rozmixujte na mouku. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, můžete cukety i oloupat (zvláště ty zelené), mouka bude jemnější a barevně neutrální. Sušení nepodceňte, ale bojíte-li se, že i tak zplesnivění, uskladněte mouku v mrazáku. Z velkého množství cuket je mouky jen maličko, nelekejte se.

TIP REDAKCE
Cuketová mouka je skvělá už jen tím, že velké množství cuket můžete zpracovat do suroviny s velmi malým objemem. Mouku využijete především na zahušťování třeba zeleninových polé-vek a přidat ji můžete i do omáček. Použít ji ale můžete také do palačinek, zvláště těch, které budete upravovat naslano, nebo do bramborových šišek či noků.

  • Část usušených cuket můžete ponechat v celku a přidat třeba do rizota. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

 Vsaďte na sardinky!

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!

Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek