Dvoubarevná pivní nádivka

před 1 rok 42
Dvoubarevná pivní nádivka

Ve spolupráci se Zlatým Bažantem pro Vás mám recept na tuhle úžasnou nádivku s medvědím česnekem, kopřivami a samozřejmě prémiovým ležákem Zlatý Bažant! Tak vyzkoušejte!

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: střední

SUROVINY:

  • 400 g bílého toustového chleba
  • 400 g uzeného masa (žebra, krkovice ap.)
  • 150 ml prémiového ležáku Zlatý Bažant
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g másla
  • 7 vajec + 1 žloutek
  • 50 g mladých kopřiv
  • 50 g medvědího česneku
  • 50 g pažitky

POSTUP:

  1. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a nechte je při pokojové teplotě vyschnout do druhého dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou. Rozehřejte ji na 90 °C a kousky chleba v ní nechte schnout zhruba 40 minut.
  2. Uschlé kousky chleba rozdělte na dvě části 300 g a 100 g. Větší část dejte do mísy a nechte zatím stranou.
  3. V menším rendlíku přiveďte vodu k varu. Do vroucí vody ponořte medvědí česnek a nechte ho 30 s povařit. Poté ho vyberte a zchlaďte v misce s ledovou vodou. To samé udělejte i s kopřivami. Bylinky tím zbavíte nahořklé chuti a získají také krásně tmavozelenou barvu. Po ochlazení (asi 30 s) je z vody vyjměte a dobře vyždímejte.
  4. Do mixéru se sekacím nástavcem nasypte menší část krutonů (100 g), přidejte vyždímaný medvědí česnek, 100 ml piva, žloutek, sůl a pepř. Pulzováním vše rozmixujte do husté jemné kaše. Z ní pak uválejte váleček, pevně ho zabalte do potravinové fólie a oložte zatím do lednice.
  5. Vyždímané kopřivy zbavte stonků a lístky společně s pažitkou nasekejte nadrobno. Bylinky dejte do mísy se zbylými krutony. Přidejte sůl, pepř a zalijte smetanou a zbylým pivem.
  6. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
  7. Do mísy kuchyňského robotu dejte změklé máslo a větší špetku soli. Za stálého šlehání do másla postupně zapracujte všechny žloutky.
  8. Z bílků a trochy soli ušlehejte tuhý sníh.
  9. Uzené maso nakrájejte na kostičky a přidejte ho k namočeným krutonům. Zapracujte do nich i našlehané máslo se žloutky a opatrně i sníh z bílků.
  10. Formu na pečení vystelte pečícím papírem. Dejte do ní polovinu těsta. Z lednice vytáhněte váleček z krutonů a medvědího česneku. Stáhněte z něj fólii a položte ho do středu formy. Přidejte zbylou část nádivky, lehce uhlaďte a pečte 50 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C.

Dobrou chuť! ♥


TIP: Dalších více jak 100 nových receptů najdete v mé kuchařce!


Pokud také milujete vaření, můžete obdarovat sebe nebo někoho blízkého něčím ode mne. Mrkněte na novou kuchařku, kde naleznete přes 100 skvělých receptů na téměř 400 stránkách. Nebo s mým novým kalendářem na rok 2023 vyrazte na gastronomickou cestu kolem světa! Vhod Vám v kuchyni přijde lněná zástěra ve třech barevných kombinacích, sada utěrekubrusběhoun nebo dřevěná prkénka. Já tyto všechny věci, které jsem sám navrhl v kuchyni denně používám, tak věřím, že se Vám s nimi bude skvěle vařit i Vám! Připravil jsem pro Vás i různé zvýhodněné sety. 

Dne  4. 4. 20234. 4. 2023 Written by Matěj

Navigace pro příspěvek

Berky Přečtěte celý článek