Dýňová hořčice s chutí orientu

před 1 rok 101
Dýňová hořčice s chutí orientu

Hořčici oceníte nejen jako doplněk ke grilování. Poslouží i jako skvělá marináda na drůbež či vepřové maso. 

Suroviny

dýně 2 kg

dýně Goliáš, případně směs Goliáše a Hokkaida, oloupaná, očištěná a nakrájená na kostičky na cca 2 x 2 cm (viz Něco navíc)

česnek 1 hlava

celá palice, stroužky oloupané

hořčičné semínko 2 ČL

světlé

garam masala 3 ČL

nebo tandoori masala

Postup

1

Do velkého hrnce vložte dýni a česnek. Přidejte tekuté přísady, pak sypké, hořčici a nakonec koření. Důkladně promíchejte a na mírném plameni vařte odkryté cca 1 hodinu. Občas promíchejte, aby se dýně nepřipálila. 

2

Poté rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci (pokud je odolný proti poškrábání) nebo v jiné vhodné nádobě. Horkou hořčici plňte do čistých vypařených sklenic, uzavřete víčky a sterilizujte 30 minut na 80 °C. Zavařená hořčice vydrží ve spíži nejméně rok. Po otevření skladujte v lednici a snězte do 2–3 týdnů.

NĚCO NAVÍC
Autorka receptu, Štěpánka Pospíšilová, otestovala při výrobě řadu odrůd dýně. Hokkaido je škrobovitá, takže místo hořčice vznikne spíše pomazánka: na hořčici tedy přidejte maximálně třetinu Hokkaida. U máslové dýně dejte pozor na to, aby byla plně zralá, jinak nemá hořčice chuť ani barvu. Nejlepší poměr chuti a konzistence má Goliáš. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Galerie

4 základní rady, jak vařit dietně

4 základní rady, jak vařit dietně

Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze docílit maximální chuti. Jen to chce znát pár triků, jak na to...

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Na své si s námi přijdou i všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech s nimi. ...

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek