Hořčici oceníte nejen jako doplněk ke grilování. Poslouží i jako skvělá marináda na drůbež či vepřové maso.
Suroviny
dýně 2 kg
dýně Goliáš, případně směs Goliáše a Hokkaida, oloupaná, očištěná a nakrájená na kostičky na cca 2 x 2 cm (viz Něco navíc)
česnek 1 hlava
celá palice, stroužky oloupané
hořčičné semínko 2 ČL
světlé
garam masala 3 ČL
nebo tandoori masala
Postup
Do velkého hrnce vložte dýni a česnek. Přidejte tekuté přísady, pak sypké, hořčici a nakonec koření. Důkladně promíchejte a na mírném plameni vařte odkryté cca 1 hodinu. Občas promíchejte, aby se dýně nepřipálila.
Poté rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci (pokud je odolný proti poškrábání) nebo v jiné vhodné nádobě. Horkou hořčici plňte do čistých vypařených sklenic, uzavřete víčky a sterilizujte 30 minut na 80 °C. Zavařená hořčice vydrží ve spíži nejméně rok. Po otevření skladujte v lednici a snězte do 2–3 týdnů.
NĚCO NAVÍC
Autorka receptu, Štěpánka Pospíšilová, otestovala při výrobě řadu odrůd dýně. Hokkaido je škrobovitá, takže místo hořčice vznikne spíše pomazánka: na hořčici tedy přidejte maximálně třetinu Hokkaida. U máslové dýně dejte pozor na to, aby byla plně zralá, jinak nemá hořčice chuť ani barvu. Nejlepší poměr chuti a konzistence má Goliáš.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Galerie
4 základní rady, jak vařit dietně
Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze docílit maximální chuti. Jen to chce znát pár triků, jak na to...
Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů
Na své si s námi přijdou i všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech s nimi. ...
12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...