Tato dýňová polévka s kokosovým mlékem je super jednoduchá na přípravu a plná zdravých věcí. Kromě zeleniny obsahuje červenou čočku, luštěninu plnou bílkovin a minerálů. Pak konopná semínka, úžasný zdroj vitaminu B12. V neposlední řadě pak obsahuje i sezamová semínka, která jsou zdrojem zdravých tuků.
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 800 g dýně
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 5 g kari prášku
- 200 g červené čočky (F50F)
- 400 ml kokosového mléka
- 2 vaničky bohatého bujonu Knorr zeleninového
- 80 g řeckého jogurtu
- 10 g konopných semen (F50F)
- 10 g sezamových semínek (F50F)
Příprava
Připravíme si zeleninu: cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni oloupeme, pokud je to nutné (např. hokkaido se loupat nemusí), zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Papriku omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli, dýni a papriku. Pak přidáme kari a česnek a rychle zasmahneme, aby se koření rozvonělo. Pozor, aby se nespálil česnek a nezhořkl nám.
Do hrnce přidáme červenou čočku, kokosové mléko, 1,5 litru vody. Přivedeme k varu a v polévce rozpustíme bujón. Vaříme dalších 20 minut, dokud není čočka na skus.
Pár lžic polévky si dáme stranou na servírování. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Polévku dochutíme, případně dosolíme a dopřepříme.
Dýňovou polévku rozdělíme do misek, přidáme trošku nerozmixované zeleninové směsi, co jsme si dali stranou, a pak opražená sezamová semínka a konopná semínka. Navrch dáme ještě štědrou lžíci jogurtu.
Tip na závěr : Polévku servírujeme s nasekaným čerstvým koriandrem. Konopná semínka volíme loupaná – neloupaná jsou tvrdá a bez namočení se nedají skoro jíst.