Dýňový cheesecake je vláčný, lehce kořeněný a chuťově vynikající dezert. Ideální je pro podzimní počasí. Servírujte ho jen tak nebo s domácí šlehačkou. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.
Ingredience
- 70 g piškotů
- 70 g Lotus sušenek
- 65 g rozpuštěného másla
- špetka skořice a mletého zázvoru do těsta
- 250 g mascarpone
- 250 g čerstvého sýru (cream cheese, Philadelphia..)
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 120 g dýňového pyré
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Příprava
Připravíme si kulatou formu o průměru 20 cm a dno vyložíme pečícím papírem.
Sušenky a piškoty rozmixujeme najemno, přidáme špetku skořice a mletého zázvoru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs namačkáme na dno připravené formy a dáme chladit do lednice.
V misce smícháme sýr, mascarpone a cukr krupici, následně přidáme postupně obě vajíčka. Polovinu náplně nalijeme na připravený korpus a uhladíme do roviny.
Do druhé poloviny náplně přidáme dýňové pyré, třtinový cukr, skořici a mletý zázvor a dobře promícháme. Lžící opatrně klademe krém na první vrstvu, aby se nesmíchaly.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba 65 minut. Krém by se měl lehce chvět. Nožem ořízneme okraje dortu, aby při chladnutí nepopraskal. Poté troubu vypneme, dáme do dvířek vařečku a ještě necháme asi 1 hodinu v troubě. Dort vyndáme z trouby, necháme zcela vychladnout a dáme do lednice ideálně do druhého dne.
Recepty na každý den
Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.