Dýňový krém s pečenými rajčaty

před 4 roky 54
Dýňový krém s pečenými rajčaty

4 porce

20 minut příprava + 10 minut postup

JednoduchýJednoduchý

Dýňovku málokdy vařím stejnou a pořád dokola. Mám tolik oblíbených kombinací a receptů, různý chutě i zásoby, že to většinou dopadá alá „co dům dal“. A tak tomu bylo i teď. Na zahrádce máme ještě spoustu malých rajčátek, a tak není nic jednoduššího než je posbírat, utrhnout i jednu dozrálou dýni a hodit to všechno na plech a do trouby. Polívku pak totiž uvaříte v cukuletu, a ještě během pečení zeleniny stihnete třeba i pouklízet.

Dýňi mám ráda nejen v polívce (asijskou verzi s granátovým jablíčkem najdete v odkazu) , ale i v salátu, podzimním hummusu (grilovanou ji přihodíte k cizrně) nebo jen tak pečenou s dipem z čerstvýho kozího sýra, česneku a s hladkolistou petrželkou. Ale taky v dortíčku! A už se můžete brzy těšit na recept na tento cheesecake, co jsem v létě chystala pro svatební magazín MILE i v chutney anebo v marmeládě. S dýní se dá kouzlit toiž všelijak. :) Tak hurá na ten pečenej krém!

Suroviny:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 500 g cherry rajčátek
  • 1 palička česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1,5 litru vody (nebo zeleninového vývaru)
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1. Nejprve si důkladně omyjte dýni, protože ji použijete i se slupkou. Pak ji osušte, rozkrojte na půl, vydlabejte lžící semínka a nakrájejte ji na menší kostky.

2. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj kostky dýně, rajčata i rozpůlenou paličku česneku. Pečte zakápnuté olivovým olejem a lehce osolené v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut.

Postup:

1. Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje ji opečte v hrnci dozlatova.

2. Přidejte k ní pečenou dýni, vyloupané stroužky pečeného česneku i část koření a ješte dohromady orestujte. Přidat můžete klidně i část rajčat, ale já je radši koušu. :)

TIP: Takovou technikou dáte dobrý základ každé krémové polévce i omáčce. Navíc stačí použít i obyčejná voda namísto vývaru, protože chuť zeleniny bude už tak dostatečně výrazná. Samozřejmě s použitím vývaru bude ještě výraznější.

3. Přilijte vodu a chvilku povařte. Pak rozmixujte do hladka.

4. Krém dochuťte solí i pepřem

TIP: Použít můžete i smetanu (klidně rostlinnou), polévka tak získá na krémovosti a bude jemnější.

5. Ozdobte pečenými rajčaty a tymiánem, zakápněte olivovým olejem.

Nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Polévky Přečtěte celý článek