Džuveč je tradiční dušené jídlo z jižní Evropy a podobá se italskému rizotu. Jde o pokrm z rýže, masa a zeleniny. Původně vznikl džuveč v Turecku, ale časem se rozšířil po celé Evropě, kde zdomácněl.
Ingredience
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 100 g cherry rajčat (F50F)
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 4 lžíce jemného ajvaru
- 1 kostička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- 150 g mraženého hrášku
- Pepř
Příprava
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na 1 cm kostky. Omyjeme a nakrájíme rajčata.
Na rozpáleném olivovém oleji v hrnci orestujeme cibuli a papriku. Přidáme rýži a mletou papriku a krátce orestujeme.
Přidáme 500 ml vody a vmícháme ajvar a bujón. Přikryjeme a na mírném ohni vaříme 10 minut.
Přidáme hrášek a rajčata a vaříme dalších 10 minut. Dochutíme pepřem, případně solí, je-li potřeba. Podáváme.
Autor: www.receptynakazdyden.cz