Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)

před 4 měsíce 23
Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)

Labaneja, egyptská špenátová polévka, vás překvapí hned několikrát – je lehká, ale díky rýži zasytí, je teplá, ale díky jogurtu a mátě osvěží. Skvěle obstojí jako lehká večeře. Navíc jejím vařením nestrávíte moře času, hotová je vskutku za pár chvil. 

Suroviny

2 podrcené + 1 prolisovaný navíc podle chuti

rýže dlouhozrnná 80 g

syrová

máta 3 snítky

lístky otrhané a nasekané (lze dát i 1 lžičku sušené máty, chuť pak bude trochu jíná) + pár lístků navíc na ozdobu

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte, aby se lehounce zabarvila. Přidejte dva podrcené stroužky česneku a rýži a pár minut restujte. Pak vložte špenát a přiklopte – pokud je čerstvý, během chvilky zavadne. Zvedněte poklici, přilijte horký vývar, osolte a vařte cca 15–18 minut, až rýže změkne, ale neměla by se rozvařit na kaši.

2

Prošlehejte jogurt s římským kmínem a nasekanou mátou. Pokud chcete, přidejte i prolisovaný stroužek česneku navíc. Ztlumte plamen, vmíchejte jogurt do polévky a už nevařte, nechte jej jen šetrně prohřát. Při vyšší teplotě se by se jogurt srazil. Posypejte lístky máty navíc a podávejte. Podle chuti můžete porce v talířích dochutit trochou citronové šťávy.

NĚCO NAVÍC
S rýží můžete přidat také 1/2 lžičky mleté kurkumy, polévku zbarví lehce dožluta a podpoří jemně nakyslou chuť. Kdo má rád pikantní, přidá i trochu chilli vloček. Polévku můžete podávat i v létě, a to dobře vychlazenou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek