Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka

1 rok starý 48
Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka

Máte-li v lednici zbytky uzenin či uzeného masa, teď najdou uplatnění – prostě je nakrájejte a přisypte v okamžiku, kdy přidáváte klobásu.

Suroviny

slanina 50 g

v celku, ideálně bok uzený na bukovém dřevě, na kostičky + kůže z uzené slaniny (nemusí být)

klobása pikantní 1 ks

papriková, na kolečka

paprika červená 1 ks

na proužky

chilli paprička 1 ks

nemusí být

česnek 5 stroužků

na tenké plátky

rajčatový protlak 2 PL

nebo passata

vývar hovězí 2 l

+ na případné rozředění

fazole bílé 400 g

1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté

fazole červené 400 g

1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté

majoránka (čerstvá)

nebo sušená, dle chuti

petrželka

nasekaná, k podávání

Postup

1

V hrnci opečte slaninu, aby pustila tuk. Přidejte klobásu (asi 1/4 nechte k podávání) a chvilku opékejte. Přidejte cibuli, papriku, mrkev, a chcete-li polévku ostrou, i chilli. Míchejte do změknutí. Pak přisypte česnekové plátky a promnutý tymián, krátce opečte, přidejte protlak, zarestujte ho do rozvonění, zalijte vývarem a promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte slaninovou kůži, máte-li ji, přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte asi 25 minut.

2

Potom do polévky přidejte obojí fazole, nechte je prohřát a na závěr vmíchejte červenou čočku, která polévku dokonale zahustí. Nechte ještě provařit do změknutí čočky, asi 5 minut, ale když ji rozvaříte, zahustí polévku lépe. Pokud je polévka moc hustá, zřeďte ji dalším vývarem.

3

Odložená kolečka klobásy opečte na oleji dokřupava. Do polévky nakonec přidejte majoránku, nechte přejít varem. Podávejte posypané petrželkou a s opečenou klobásou navrch.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetitonline Apetitonline - Polévky Zdroj