Máte-li v lednici zbytky uzenin či uzeného masa, teď najdou uplatnění – prostě je nakrájejte a přisypte v okamžiku, kdy přidáváte klobásu.
Suroviny
slanina 50 g
v celku, ideálně bok uzený na bukovém dřevě, na kostičky + kůže z uzené slaniny (nemusí být)
klobása pikantní 1 ks
papriková, na kolečka
paprika červená 1 ks
na proužky
chilli paprička 1 ks
nemusí být
česnek 5 stroužků
na tenké plátky
rajčatový protlak 2 PL
nebo passata
vývar hovězí 2 l
+ na případné rozředění
fazole bílé 400 g
1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté
fazole červené 400 g
1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté
majoránka (čerstvá)
nebo sušená, dle chuti
petrželka
nasekaná, k podávání
Postup
1
V hrnci opečte slaninu, aby pustila tuk. Přidejte klobásu (asi 1/4 nechte k podávání) a chvilku opékejte. Přidejte cibuli, papriku, mrkev, a chcete-li polévku ostrou, i chilli. Míchejte do změknutí. Pak přisypte česnekové plátky a promnutý tymián, krátce opečte, přidejte protlak, zarestujte ho do rozvonění, zalijte vývarem a promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte slaninovou kůži, máte-li ji, přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte asi 25 minut.
2
Potom do polévky přidejte obojí fazole, nechte je prohřát a na závěr vmíchejte červenou čočku, která polévku dokonale zahustí. Nechte ještě provařit do změknutí čočky, asi 5 minut, ale když ji rozvaříte, zahustí polévku lépe. Pokud je polévka moc hustá, zřeďte ji dalším vývarem.
3
Odložená kolečka klobásy opečte na oleji dokřupava. Do polévky nakonec přidejte majoránku, nechte přejít varem. Podávejte posypané petrželkou a s opečenou klobásou navrch.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu