Suroviny
sádlo 120 g
syrové hřbětní sádlo, vychlazené a nakrájené na tenké špalíky
brambory 2 ks
oloupané a nakrájené na čtvrtky
oloupané a nakrájené na 5cm kousky
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
česnek 5 stroužků
nakrájený nahrubo
rajčata cherry 200 g
nasekaná
paprika zelená 1 ks
zbavená semínek a nakrájená na širší proužky
paprika červená 1 ks
zbavená semínek a nakrájená na širší proužky
Postup
Každou kostku masa prořízněte uprostřed ostrým tenkým nožem a otvorem protáhněte špalík sádla. Odložte stranou.
V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte brambory a mrkev a opékejte mírně dohněda. Vyjměte z hrnce. Vsypte cibuli a česnek a opečte doměkka. Vsypte maso a za občasného promíchání ho opečte mírně dohněda. Vlijte citronovou šťávu a sójovou omáčku a prohřívejte ještě 2–3 minuty. Přidejte rajčátka, 500 ml vody a bobkové listy. Přiveďte k varu a seberte pěnu či ,nečistoty‘, které možná vyplavaly na hladinu. Zmírněte oheň, přiklopte a vařte zhruba 1,5–2 hodiny, aby maso změklo. Pokud by se tekutina příliš odpařila dříve, než maso změkne, přilijte vodu (klidně i několikrát, vždy cca 100 ml).
Pak vsypte odložené brambory a mrkev. Dále duste, až brambory změknou a omáčka zmenší objem, 20 minut. Přidejte papriky a vařte cca 2 minuty, aby zkřehly, ale zůstaly křupavé. Podle chuti osolte a opepřete. Jezte horké. Vhodná příloha: dušená dlouhozrnná rýže.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Upečte si bábovku z ovoce bohů aneb Pečeme s kaki
Sytá oranžová barva, šťavnatá dužina a příjemná sladká chuť. Také už se vám při těch slovech sbíhají sliny? Řeč je o kaki, ovoci, které u nás ještě před pár lety skoro nikdo neznal, ale dnes už ho seženete téměr v každém supermarketu. Právě...
Škola pečení: Připravte slaný koláč neboli quiche!
Naučte se základ a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty slaného koláče! Poslouží jako skvělý oběd i jako chutná teplá večeře. Upotřebíte do něj přebytky cuket za zahrádky, špenát z mrazáku, samotnou cibuli i houby – a vždycky bude...
7 potravin, na které by si měli vegetariáni dát pozor
Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, kterým vegetariáni zohledňují dopady živočišné produkce na životní prostředí. I u nás v posledních letech získává stále více příznivců. Ve stravování však...
KVÍZ: Umíte vařit italskou kuchyni?
Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a surovinami. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...