Francouzská hrachovo-hrášková polévka

před 4 měsíce 19
Francouzská hrachovo-hrášková polévka

Hrachovou polévku ze sušeného hrachu i tu hráškovou z čerstvého či mraženého zeleného hrášku zbožňujeme. Každá je jiná, obě jsou skvělé. Tato francouzská hrachovo-hrášková polévka jejich kouzlo spojuje v jeden dokonalý mix. Aby hrášku nebylo málo, doporučujem hráškové výhonky k podávání. Dodají polévce ten správný šmrnc. 

Suroviny

hrách zelený 250 g

loupaný, půlený, namočený přes noc do studené vody (viz Něco navíc)

vývar zeleninový 1,5 l

čím méně slaný, tím lépe

pórek 1 ks

seříznutý a zbavený tmavě zelené části a nakrájený natenko

hráškové výhonky

k podávání

z bílého pečiva, opečené nasucho či na másle, k podávání

Postup

1

Namočený hrách sceďte a v hrnci zalijte 1,5 litrem studeného vývaru nebo vody. Vložte bobkový list, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 30 minut, nenamočenému hrachu to trvá o poznání déle).

2

Mezitím v jiném větším rendlíku rozpusťte máslo a na mírném ohni na něm zvolna opékejte cibuli a pórek doměkka (asi 15 minut). Přidejte česnek a opékejte ještě 1–2 minuty.

3

Až bude hrách měkký, vyndejte bobkový list a pak většinu obsahu hrnce přelijte do odstaveného rendlíku s cibulí, pórkem a česnekem. Vsypte polovinu hrášku a opatrně rozmixujte. Ke konci vmixujte smetanu. Do rozmixované polévky vsypte zbývající hrášek a vraťte odloženou část obsahu hrnce. Podle chuti osolte a opepřete. Polévku opatrně prohřejte v rendlíku. Podávejte ozdobené hráškovými výhonky a s krutony.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete vařit i z nenamočeného půleného zeleného hrachu, počítejte ale s tím, že vaření trvá i dvakrát tak dlouho.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/5

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek