Rychlá a nejvoňavější snída, ať už máte doma pár dní uleželou a tužší vánočku anebo po velikonočních svátcích mazanec anebo klidně kousek postaršího, ideálně domácího chleba – ale s ním už to bude přece jen trošku nuda.
Stačí vánočku nakrájet na plátky, vyšlehat si vajíčko s (mandlovým) mlíčkem, do něj si nastrouhat kousek muškátovýho oříšku, přidat špetku soli a dvě špetky skořice a pak jen ty plátky v týhle směsi vyráchat a dobře opíct na přepuštěným másle (na ghíčku).
Já ještě ke koření do vajíčka přidávám svoji oblíbenou květinovou směs Všechno nejmilejší od Sonnentoru (moje snad vůbec nejoblíbenější koření!), která tousty z Vánočky vystřelí do nebeských výšin, a navrch vždycky plácnu lžíci crème fraîche (můžete použít i tučnou zakysanou smetanu) a znovu zasypu kvítkama.
Je to jednoduchý, voňavý, barevný a děééésně dobrý!
PS: A prej když french-vánočka-toasty sníte, tak vám do týdne sundaj sádru! No fakt! ;) Jary už v lednu bude zase skákat přes kaluže. Hurá!!!
Příprava:
1. Nakrájejte vánočku na stejně velké plátky (5 ks).
TIP: Místo vánočky můžete použít třeba velikonoční mazanec nebo (domácí) toustový chléb, i když s ním už to bude asi docela nuda.
2. Vyšlehejte vejce a přidejte k němu sůl i koření: skořici, muškátový oříšek, květinovou směs, a dobře promíchejte spolu s mandlovým mlékem.
TIP: Místo mandlového mléka můžete použít jakékoli rostlinné nebo živočišné mléko, jen pak bude výsledek ovlivněný jeho chutí, tak na to myslete. :)
Postup:
1. Vánočku – jeden plátek po druhém – obalujte ve vajíčkové směsi s kořením a nechte vždycky každou stranu chvilku nacucat, ať není toustík uvnitř tuhý, ale naopak pěkně vláčný.
TIP: Čím tvrdší vánočku máte, tím delší chvilku to máčení zabere.
2. Na pánvičce si rozehřejte přepuštěné máslo, jakmile se rozpustí a bude mít správnou teplotu (bude potichoučku „perlit“), dejte na něj opéct toust nejdřív z jedné a pak z druhé strany.
TIP: Neobracejte vánočku sem a tam, ale nechte ji vždycky dozlatova opéct nejprve z jedné, potom z druhé strany. Jinak se vám nevytvoří kůrka, která toust uzavře před tukem. Měli byste pak vánočku zbytečně moc nacucanou a pravděpodobně taky nerovnoměrně opečenou.
3. Hotový opečený toust pak přendejte na talíř vyložený savým ubrouskem a nechte ho chvilku odpočinout.
4. Podávejte s crème fraîche anebo tučnou zakysanou smetanou, zasypané květinovým kořením.
Miluju francouzský (po)vánočkový brunche! Co vy? :)